Concertgebouw en Vooruit erkend als Vlaamse Kunstinstelling

©Emy Elleboog

De Vlaamse regering heeft het Concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent erkend als Vlaamse Kunstinstelling.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) droeg de twee instellingen in januari al voor. Een commissie met binnenlandse en buitenlandse experts heeft de erkenning bevestigd. Het Concertgebouw en de Vooruit vervoegen daarmee deSingel, de Ancienne Belgique, het Kunsthuis (Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen), Brussels Philharmonic en de Filharmonie.

De Kunstinstellingen hebben een ambassadeursrol voor Vlaanderen. Ze moeten uitblinken in hun productie en presentatie en hun expertise delen met de kleinere spelers in de sector. De erkenning staat los van de subsidiëring.

De Vlaamse regering wil de komende jaren hoog inzetten op 'de grote instellingen'. Bij de voordracht noemde Gatz de Vooruit 'een uniek voorbeeld van permanente publieksvernieuwing'. 'De instelling behoort tot het DNA van het artistieke leven in Vlaanderen, maar ook daarbuiten.' Wat het Concertgebouw betreft, zei de liberale minister dat 'de instelling er op korte termijn in geslaagd is om in binnen- en buitenland gekend te zijn voor haar hoogstaande, diverse en uitdagende programmatie.'

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud