Advertentie

Concertzalen: 'We zijn alerter dan ooit'

Het Sportpaleis in Antwerpen: een multifunctionele arena met dezelfde schaalgrootte als de Manchester Arena. ©Photo News

Sinds de aanslag op de Bataclan in Parijs zijn de veiligheidsmaatregelen in en rond onze concertzalen een stuk strenger geworden. 'Maar je bent nooit 100 procent zeker.'

Ariana Grande, de Amerikaanse popzangeres na wiens concert maandagavond in de Manchester Arena een bomaanslag werd gepleegd, komt zondag in principe naar het Antwerps Sportpaleis. Als het concert plaatsvindt, want daarover bestaat grote onduidelijkheid.

Het Sportpaleis is een vergelijkbare concertzaal als de Manchester Arena. De capaciteit - rond 20.000 - is ongeveer dezelfde, en de Manchester Arena is net als het Sportpaleis een multifunctionele sport- en entertainmentzaal. 'Ik ben er zelf nog nooit geweest', zegt Sportpaleisbaas Jan Van Esbroeck, 'maar de Manchester Arena staat hoog op de radar van alle internationale popsterren.' Kylie Minogue trad er ooit 20 avonden op.

Bataclan

Over de veiligheidsmaatregelen in en rond de Manchester Arena wenst Van Esbroeck zich niet uit te spreken. 'Daarvoor ken ik de situatie ter plekke onvoldoende. Alleen vrees ik dat wij als arena-exploitanten zulke vreselijke acties helaas nooit 100 procent kunnen uitsluiten - hoe goed we onze bezoekers ertegen trachten te beschermen.'

©Photo News

'We zijn in elk geval alerter dan ooit', zegt Van Esbroeck. Sinds de aanslag op de Bataclan in Parijs op 13 november 2015 zijn de veiligheidsmaatregelen in en rond het Antwerpse Sportpaleis al sterk toegenomen. Rond de concertzaal is veel meer security aanwezig - politieagenten of soldaten, naargelang de beschikbaarheid. Die beslissing is een gevolg van het terreurniveau 3, dat nog steeds van kracht is in ons land. 'Op alle kritieke plekken waar concertgangers voor of na een concert samentroepen, houden ze een extra oogje in het zeil.'

In de zalen heerst een striktere rugzakkenpolitiek dan vroeger. Van Esbroeck: 'In principe komt niemand er nog in met een rugzak. Elke rugzak of tas die we doorlaten, wordt aan een strenge controle onderworpen.' Binnen volgt een tiental veiligheidsagenten de bezoekersstroom voor en na de shows. Tijdens de concerten mengt een deel van hen zich onder de bezoekers, terwijl de andere securityleden de gangen in de gaten houden.

Vorst

In Brussel, waar de Sportpaleisgroep de uitbating van Vorst Nationaal in handen heeft, 'liggen onze veiligheidsinspanningen nog hoger', zegt Van Esbroeck. Brussel heeft immers een hoger risicoprofiel dan Antwerpen. Vorst Nationaal ligt op zowat een kilometer van het safehouse van waaruit twee terroristen, onder wie Salah Abdeslam, enkele dagen voor 22/3/2016 de benen namen. Voor de ingang van Vorst Nationaal is een autovrije perimeter geïnstalleerd om te voorkomen dat copycats van de aanslagen in Berlijn of Nice een rijdend voertuig als terreurwapen kunnen gebruiken.

Ancienne Belgique

Ook andere Brusselse concertzalen, zoals de Ancienne Belgique, Botanique en Paleis 12, houden vast aan de huidige veiligheidsmaatregelen.

Voor AB-directeur Dirk De Clippeleir, die zijn concertzaal anderhalve week moest sluiten na de aanslag op de Bataclan, was het opnieuw schrikken toen het nieuws van de aanslag in Manchester doorsijpelde. 'Het is ook bijzonder pijnlijk, omdat het over een concert gaat waar veel jonge mensen aanwezig waren. Het is ook schrijnend, want het toont aan dat je zelfs met de huidige maatregelen nooit 100 procent zeker kan zijn. Tenzij je alles afgelast, maar dat is geen optie', aldus De Clippeleir.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud