Advertentie

Concertorganisatoren zien bezoekers afhaken

Op sommige concerten in de Ancienne Belgique in Brussel komt tot 20 procent van de ticketbezitters niet opdagen. ©Alex Vanhee

Verschillende concertzalen zien de ticketverkoop slabakken nu de besmettingscijfers weer stijgen. Ook het aantal ticketeigenaars dat niet opdaagt op een optreden neemt toe. ‘We staan voor een lastige winter.’

De situatie in de concertzalen is verre van genormaliseerd. Sinds de heropening in september verloopt de ticketverkoop moeizaam. De stijging van het aantal corona­besmettingen vergroot de twijfel. ‘Onze mailbox stroomde de voorbije dagen vol met vragen van mensen of we hun ticket kunnen terugbetalen’, zegt Mike Naert, de directeur van concertzaal Het Depot in Leuven en de vertegenwoordiger van de muzieksector in de Crisiscel Cultuur. In zijn concertzaal slabakt de ticketverkoop, en bij de meeste collega’s hoort hij hetzelfde. ‘We staan voor een lastige winter’, zegt Naert.

Veel mensen vragen of we hun ticket kunnen terugbetalen.
Mike Naert
Directeur concertzaal Het Depot

Een ander probleem voor de concertzalen is het hoge aantal ‘no shows’. Dat zijn mensen die een ticket kochten maar niet opdagen op het optreden. Gewoonlijk gaat het om enkele procenten van de ticket­houders. Maar sinds corona ligt het aantal thuisblijvers hoger. Op sommige concerten in de Ancienne Belgique in Brussel komt tot 20 procent van de ticketbezitters niet opdagen, op de evenementen in de zalen van de Sportpaleisgroep ligt het absenteïsme tussen 5 en 15 procent - afhankelijk van het type event. Voor organisatoren en zaaluitbaters betekent dat minder horeca-inkomsten, voor de bezoekers minder sfeer en beleving.

Coronapas

Het Covid Safe Ticket wordt vanaf volgende week verplicht voor evenementen met meer dan 200 bezoekers. Voor de concert­organisatoren verandert de uitbreiding weinig. ‘Het CST heeft zijn nut bewezen. 100 procent veiligheid biedt het systeem niet, maar er zijn geen uitbraken op onze evenementen of bij de collega’s’, zegt Jan Van Esbroeck, de CEO van de Sport­paleisgroep.

De overkoepelende Event Confederation is blij dat scenario’s met toeschouwers in bubbels en dus halflege zalen, zoals bij eerdere golven, niet aan de orde zijn. ‘Dat zou opnieuw nefast zijn voor onze kostenstructuur’, zegt woordvoerder Bruno Schaubroeck.

Ook de organisatoren van culturele activiteiten of bedrijfs­evenementen moeten niet fors bijsturen. De coronapas gold al voor events vanaf 500 bezoekers. ‘Voor de producties in de grote zalen hadden de toeschouwers al een CST nodig. We moeten die regeling nu uitbreiden naar de kleinere theater­zaal. Meer is het niet’, klinkt het in deSingel in Antwerpen.

De grootste verandering is dat organisatoren van kleinere events, ongeacht het aantal bezoekers, het CST mogen vragen en mensen zonder coronapas de toegang kunnen weigeren. De bioscoopsector gaat een stap verder en verplicht de coronapas vanaf de herfstvakantie. De beslissing betekent ook het einde van de mondmaskerplicht in de bioscopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud