Controversiële cultuurbesparing afgevoerd

De besparingen op cultuur leidden eind vorig jaar tot hevige protesten tegen minister van Cultuur Jan Jambon. ©Kristof Vadino

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) maakt 4 miljoen euro extra vrij voor de projectsubsidies. De besparing die vorig jaar grote commotie veroorzaakte, is daarmee weggewerkt.

Het extra geld dient voor de tweede ronde van de projectsubsidies voor individuele kunstenaars en kleine gezelschappen en organisaties. Dat zei Jambon donderdag in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement. De deadline voor het indienen van projecten is 15 mei.

Het gaat om nieuwe middelen. Ze komen dus niet uit het noodfonds corona of uit andere kredietlijnen. Net als in de eerste ronde kan 4 miljoen euro worden uitgedeeld. Daardoor is er zelfs iets meer geld voor projectsubsidies dan in het laatste jaar van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

Kweekvijver

In november ontstond grote heisa omdat de Vlaamse regering 60 procent minder wilde uitgeven aan projectsubsidies. Enkele weken later bracht Jambon de besparing terug tot 50 procent. In februari werd Jambon met tomaten bekogeld op de uitreiking van de Ultima’s en uitgejouwd op die van de Mia’s.

‘De protesten hebben de minister duidelijk gemaakt dat die projecten een levensnoodzakelijk onderdeel vormen van het cultuurlandschap’, zegt acteur Michaël Pas, een van de gezichten van de protesten. ‘Ze zijn de kweekvijver voor talent. Die boodschap lijkt goed binnengekomen.’

Jambon kwam ook terug op de beslissing woensdag van de Nationale Veiligheidsraad om grote zomerevenementen af te gelasten. Volgens hem gaat het vooral om massafestivals met een sterk internationaal profiel. Over de situatie van kleinere festivals en evenementen buigt de Veiligheidsraad zich volgende week, zei de minister van Cultuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud