Controversiële veiling beeld Toetanchamon brengt bijna 5 miljoen pond op

©REUTERS

Een beeld van de Egyptische farao Toetanchamon is donderdag bij Christie’s in Londen geveild voor meer dan 4,7 miljoen pond (5,3 miljoen euro). Het was geschat tussen 4 en 5 miljoen pond.

De veiling was omstreden. De Egyptische overheid verzette zich tegen de verkoop. Ze argumenteerde dat het beeld was gestolen en eiste de teruggave.

Het beeldje van 30 centimeter in kwartsiet stelt de Egyptische god Amon voor met het gezicht van de toen jonge Toetanchamon. Die leefde in de 14de eeuw voor Christus en besteeg op zijn negende de Egyptische troon.

Documenten

De voorbije dagen deden de Egyptische ministeries van Buitenlandse Zaken en Oudheden er alles aan om de veiling te verhinderen. Volgens de ministeries ontbrak het Christie’s aan de nodige documenten.

Het veilinghuis ontkende dat. ‘We hebben alle stappen ondernomen om de afkomst van de sculptuur te verifiëren. Het beeld, dat al lang is gekend, is nooit het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek geweest.’

Gestolen

De voormalige minister van Oudheden Zahi Hawass is van oordeel dat het beeld in de jaren 70 uit de tempel van Kamak is gestolen. ‘Samen met gelijkaardige objecten.’ Christie’s ontkent dat.

In de jaren zestig was het beeld eigendom van prins Wilhelm von Thurn und Taxis. Die was volgens zijn nazaten niet geïnteresseerd in kunst. Hij verkocht het beeld in 1973 aan de Oostenrijker Joseph Messina. Die liet het in 1985 over aan de Münchense kunsthandelaar Heinz Herzer. De naam van de nieuwe eigenaar is nog niet bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect