Cultuurfilosoof George Steiner overleden

George Steiner in 2006. ©AFP

De Frans-Amerikaanse intellectueel omarmde de Europese cultuur en keek neer op de Amerikaanse.

De Frans-Amerikaanse cultuurfilosoof en -criticus George Steiner is overleden in zijn woning in Cambridge in het Verenigd Koninkrijk. Hij werd negentig jaar. In zijn werk schreef Steiner over religie, muziek, schilderkunst en geschiedenis. Bekende werken van hem zijn 'Language and Silence' (1967), 'After Babel' (1975), 'Real Presences' (1986) en 'The Poetry of Thought' (2011).

Steiner werd geboren in Parijs in 1929, in een Joodse familie. In 1940 vluchtte hij met zijn familie voor de nazi's naar de Verenigde Staten. Hij studeerde er taal- en letterkunde en werd hoogleraar. Hij doceerde aan toonaangevende universiteiten in Groot-Brittanniƫ, Zwitserland en Oostenrijk. Steiner schreef ook voor kranten en tijdschriften als The New Yorker, The Guardian, The Times en The Economist.

Provocerend denker

Hij was een provocerende denker, vol liefde voor de Europese cultuur. Van de Amerikaanse cultuur moest hij weinig weten. Volgens hem hadden Beethoven en Bach de natuur van de mens veranderd. Hij twijfelde of ooit nog muziek zou worden gecomponeerd met dezelfde fenomenale uitwerking op de mens. Hetzelfde gold voor de grote klassiekers in de literatuur.  'Ik bewonder Philip Roth en Saul Bellow enorm', zei hij ooit in De Groene Amsterdammer. 'Maar beiden zijn geen Dostojevski.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud