Cultuursector mag 65 miljoen uit noodfonds verdelen

Een archiefbeeld van een concert in de AB in Brussel. De cultuursector lijdt zwaar onder de coronacrisis. ©Alex Vanhee/ID

Gesubsidieerde cultuurorganisaties moeten kunnen aantonen dat ze financieel gezond waren voor de coronacrisis uitbrak en dat ze verliezen hebben geleden door de lockdown.

Van de 265 miljoen euro uit het Vlaamse coronanoodfonds wordt 65 miljoen, of een vierde, gereserveerd voor cultuur. Daarnaast krijgen steden en gemeenten 67 miljoen euro die ze vrij kunnen verdelen over lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen. 'Ik verwacht dat daarvan nog eens 20 miljoen naar de lokale cultuur zal gaan', aldus Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

Het geld komt de 411 organisaties toe die vanuit het Vlaamse cultuurbudget langlopende subsidies ontvangen. Ze moeten een schadedossier opstellen waarin ze aantonen dat ze financieel gezond waren begin maart en door corona verliezen hebben geleden waaraan ze niets konden doen. Een extra voorwaarde om steun te krijgen is dat het geld ook naar freelancers en toeleveranciers zal stromen. De Vlaamse regering hoopt in september met de uitbetalingen te kunnen starten.

Film en boek

Voor de film- en literatuursector worden de middelen via het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Literatuur Vlaanderen verdeeld. 5 miljoen uit het fonds gaat naar het VAF. Zo kunnen filmproductiehuizen en arthousebioscopen ondersteund worden. De filmsector is zwaar getroffen. Door corona werden meer dan 100 door het VAF gesteunde producties getroffen. De bioscopen in ons land hebben ook nog altijd geen uitzicht op een heropening.

100
producties
100 audiovisuele producties die steun ontvangen van het VAF worden getroffen door de coronalockdown.
Literatuur Vlaanderen vraagt 1,3 miljoen ter compensatie van het inkomensverlies van schrijvers. Een gedeelte moet verloren auteursrechten compenseren, het andere deel afgelaste auteurslezingen. Uitgeverijen en boekhandels kunnen niet bij het fonds terecht omdat zij geen subsidies krijgen.

Televisie

Ook de audiovisuele sector kan uit het noodfonds putten. Naast de 5 miljoen voor films zal het VAF ook 1,9 miljoen verdelen als productiesteun voor tv-series. Dat geld zal echter niet naar facilitaire bedrijven en zelfstandigen gaan, zo vreest Wim Robberechts, de voorzitter van de beroepsfederatie voor de Vlaamse audiovisuele facilitaire bedrijven (VOTF). 'Het VAF geeft de prioriteit aan productiemaatschappijen en distributeurs. Zelfstandigen en facilitaire bedrijven zijn altijd de laatste in de rangorde.'

Ondanks de geleidelijke afbouw van de coronamaatregelen lijdt de audiovisuele sector nog enorm onder de crisis. 'Producties starten slechts zeer beperkt op en het verbod op sportwedstrijden, festivals en events zal tot na deze zomer negatieve effecten genereren, omdat die bedrijven en zelfstandigen daarvoor traditioneel de hofleveranciers zijn', klinkt het. 'Alle steunmaatregelen worden in dank aanvaard, maar in realiteit verliest de sector zeer veel financiële slagkracht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud