Cultuursector over relanceplan: 'We gaan het niet redden met bakstenen'

De Bijlokesite in Gent. ©Stad Gent

De cultuursector reageert scherp op het relanceplan van Vlaams minister-president Jan Jambon voor de cultuursector, dat vooral geld voorziet voor infrastructuur. 'Het is alsof we de horeca zouden redden door nieuwe cafés te laten bouwen of verbouwen.

De Vlaamse regering maakt 167 miljoen euro vrij voor 'eenmalige impulsen' voor de zwaar getroffen cultuursector, schrijft De Standaard woensdag. Het geld komt boven op het noodfonds van 65 miljoen (cultuur) en 10 miljoen (media).

Bij de eenmalige uitgaven springt vooral de 100 miljoen euro voor culturele infrastructuur in het oog. Die middelen staan los van de 95 miljoen waarin al voorzien was in het Vlaams regeerakkoord en gaan onder meer naar Musea Brugge en de Bijloke en de Kopergietery in Gent.

Terwijl we mensen, jobs, kunstenaars verliezen stelt onze minister dat we deze ongeziene crisis zullen doorzwemmen met een infrastructurele investering.
Crisiscel Cultuur

Ook het Vlaams Audiovisueel Fonds krijgt een stevige, eenmalige financiële injectie. Daarvan gaat 5 miljoen naar het garantiefonds, dat de schade moet compenseren als filmopnames niet kunnen doorgaan, en 10 miljoen naar de creatie van filmproducties, te spreiden over de periode 2021 tot 2023. Een goede zaak, vindt de Crisiscel Cultuur, een brede coalitie van belangenbehartigers en kunstenaars uit de gesubsidieerde en vrije sector. 'Maar waar zijn gelijkaardige maatregelen voor andere, minstens even zwaar getroffen disciplines? De niet-gesubsidieerde podiumsector roept al maanden om een bankendeal of een overheidswaarborg. De faillissementen staan voor de deur', zo luidt het in een persbericht.

100 miljoen
De regering-Jambon voorziet 100 miljoen euro voor culturele infrastructuur.

De Crisiscel is vooral niet te spreken over de investering van 100 miljoen in bakstenen voor cultuur. 'Het zijn bekende dossiers, die zitten al jaren in de kast. Gaan we daarmee de crisis bezweren?', reageert Tom Kestens van de Crisiscel. 'De brede culturele sector staat in brand. Er is van relance nog geen sprake, enkel van overleven. Een groot deel van onze sector geniet nauwelijks of zelfs helemaal niet de bescherming van subsidies of een statuut. Velen kunnen door verloren inkomsten hun toeleveranciers niet langer betalen, veel kunstenaars hebben het opgegeven, veel jobs zijn verloren gegaan. Midden in deze tweede golf en de grilligheid van een virus dat nog anderhalf jaar zal ingrijpen, dreigt voor velen de finale hakbijl. En terwijl we mensen, jobs, kunstenaars verliezen, stelt onze minister dat we deze ongeziene crisis met een infrastructurele investering zullen doorzwemmen. Het is alsof we de horeca zouden redden door nieuwe cafés te laten bouwen of verbouwen.'

Het optrekken van de projectsubsidies vindt de cultuursector de enige volwaardige relancemaatregel van het plan-Jambon. 'Al zijn de 7 miljoen extra in vergelijking met de 100 miljoen voor infrastructuur natuurlijk peanuts.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud