Deur staat open voor grote zomerfestivals

©Photo News

Pukkelpop mikt op een volwaardige editie in augustus, met meer dan 60.000 bezoekers. Ook Tomorrowland is hoopvol over een editie met veel volk. Rock Werchter wacht af.

Het heeft er alle schijn van dat we mogen dromen van een zomerfestivalseizoen, of toch in de tweede helft van de zomervakantie. Vanaf 13 augustus zijn meer dan 5.000 bezoekers mogelijk op outdoorevenementen, als de gezondheidssituatie dat toelaat en aanwezigen kunnen bewijzen dat ze minstens hun eerste vaccinatieprik hebben gekregen. Dat heeft het Overlegcomité dinsdag beslist. Een negatieve PCR-test kan een alternatief zijn, net als een negatieve sneltest die op het festival wordt afgenomen.

De datum van 13 augustus kwam er naar verluidt na lobbywerk van de grote muziekfestivalorganisatoren. Pukkelpop - van 19 tot 22 augustus - ziet het in elk geval groots. 'Wij mikken op 66.000 mensen per dag, volle capaciteit', zei organisator Chokri Mahassine op VTM, 'zonder mondkapjes en social distancing'.

Later volgde een persbericht: 'Het is onze grootste ambitie van Pukkelpop de veiligste plaats voor jongeren te maken en te laten zien dat dat wel degelijk kan. Wij zijn professionals, we weten waarmee we bezig zijn. We zijn nog nooit zo klaar geweest om deze uitdaging - een van de grootste uit ons bestaan - aan te gaan.' Voor vragen over de affiche en de teststrategie is het nog te vroeg, luidt het nog.

De datum van 13 augustus kwam er naar verluidt na lobbywerk van de organisatoren van grote muziekfestivals.

Ook Tomorrowland werkte de voorbije maanden aan een uitstel naar eind augustus en begin september. Die twee festivalweekends komen er. 'Met een combinatie van vaccinaties en sneltests aan de deur zijn we ervan overtuigd dat we van Tomorrowland een veilige plek kunnen maken en een festival waar zoveel mensen al lang naar uitkijken. De komende dagen volgt meer duidelijkheid', staat op de website van het dancefestival.

Rock Werchter reageerde dinsdag niet op vragen over mogelijke scenario's. Bij de afgelasting van het festival in maart sloot organisator Herman Schueremans de mogelijkheid om naar eind augustus te verhuizen niet uit.

Dour

Van de 'grote vier' in ons land gooit alleen het Dour Festival zeker de handdoek in de ring. Dour brengt elk jaar in juli zo'n 150.000 mensen over vijf dagen samen in het gelijknamige plaatsje aan de grens met Frankrijk. Maar het grootste muziekfestival van Wallonië slaat een jaartje over. Volgens het nieuwe zomerplan had Dour in juli kunnen plaatsvinden met 2.500 bezoekers per dag, in augustus met 5.000 of meer. Maar dat sluit niet aan bij het DNA van het festival, vindt de organisatie. Het festival wil volgend jaar op volle sterkte terugkeren.

Van de 'grote vier' in ons land gooit alleen het Dour Festival zeker de handdoek in de ring.

Het Cactus Festival in Brugge keert deze zomer niet terug. De organisatie besliste eerder al de editie van deze zomer uit te stellen naar 2022. Ondertussen bekijkt organisator Patrick Keersebilck wel of het mogelijk is het stadsfestival Moods in samenwerking met de stad Brugge te organiseren. 'We hebben alleszins veel zin om iets te doen.'

Ook Dranouter en de Lokerse Feesten gaan verder met hun eerder aangekondigde plannen om in augustus te komen met een alternatief voor hun normale editie. Het wordt uitkijken naar de aanwezigheid van internationale acts op al deze festivals. Nog maar weinig buitenlandse groepen hebben al laten verstaan dat ze deze zomer gaan touren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud