opmerkelijk

Digitaal kunstwerk van De Tijd verkocht voor 269 dollar

De veiling van de digitale illustratie van De Tijd-graficus Filip Ysenbaert heeft 269,39 dollar opgebracht. Het geld gaat integraal naar een goed doel.

De illustratie, die alleen digitaal bestaat, werd geveild in de vorm van een NFT, een non-fungible token. Een NFT is een soort digitaal certificaat dat de echtheid garandeert en bepaalt wie eigenaar is van een online item. NFT maakt gebruik van blockchaintechnologie, die ook gebruikt wordt bij de handel in bitcoins.

Non-fungible betekent niet-inwisselbaar, zoals een briefje van 10 euro dat wel is voor een ander biljet van dezelfde waarde. Digitale files kunnen per definitie eindeloos gecopy-pastet en gedownload worden, maar met een NFT koopt één persoon zich het recht om te zeggen: dit is van mij. Dankzij NFT’s worden digitale creaties verhandelbaar, terwijl ze toch gelinkt blijven aan hun maker.

70 miljoen
dollar
Vorige week explodeerde het fenomeen van niche naar mainstream, toen een koper bijna 70 miljoen dollar neertelde voor een door Christie’s geveilde collage van de Amerikaanse digitale kunstenaar Beeple.

Van niche naar mainstream

Vorige week explodeerde het fenomeen van niche naar mainstream, toen een koper bijna 70 miljoen dollar neertelde voor een door Christie’s geveilde collage van de Amerikaanse digitale kunstenaar Beeple. Ook Jack Dorsey, een van de stichters en de huidig topman van Twitter, heeft een NFT geveild. Dorsey verkocht zijn allereerste tweet voor 2,9 miljoen dollar (2,4 miljoen euro).

NFT’s verhandelen op een blockchain gaat via gespecialiseerde marktplaatsen, doorgaans met cryptomunten. De Tijd veilde de NFT bij het Antwerpse bedrijf Arkane Network, dat een marktplaats uitbaat waarvoor uitzonderlijk geen cryptovaluta nodig is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud