Dirigent Philippe Herreweghe wint Vlaamse carrièreprijs

Dirigent Philippe Herreweghe. ©Dries Luyten

Dirigent Philippe Herreweghe krijgt volgende week op een digitale uitreikingsshow de Ultima voor algemene culturele verdienste. Hij volgt schilder Luc Tuymans op.

De Ultima voor algemene culturele verdienste bekroont een integrale carrière van een Vlaamse kunstenaar. Er is een geldprijs van 20.000 euro aan verbonden. De 74-jarige Herreweghe is vooral bekend om zijn Collegium Vocale Gent. Dat koor richtte hij in 1970 op met enkele medestudenten en het verwierf al snel naam en faam in zowel binnen- als buitenland. Ondertussen is er ook een Toscaanse spin-off, het Collegium Vocale Crete Senesi.

Ook richtte hij in Parijs onder meer La Chapelle Royale en het Orchestre des Champs Élysées op. Elk ensemble had een eigen karakter en Herreweghe nam zo muziek uit verschillende periodes en stijlen in zijn oeuvre op. Internationaal staat hij ook bekend als een groot kenner van Johann Sebastian Bach.

Behalve barokmuziek maakte Herreweghe ook altijd ruimte voor 20ste-eeuwse meesterwerken en de samenwerking met cineasten, componisten, ensembles van hedendaagse muziek en theatermakers.
Jury Ultima's

'Behalve barokmuziek maakte Herreweghe ook altijd ruimte voor de presentatie van 20ste-eeuwse meesterwerken en de samenwerking met cineasten, componisten, ensembles van hedendaagse muziek en theatermakers', motiveert de jury de keuze voor de orkestleider uit Gent.

Op de erelijst van de Ultima voor algemene culturele verdienste volgt hij schilder Luc Tuymans op. De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, worden sinds 2003 uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. De awardshow, met de bekendmaking van alle laureaten, wordt op dinsdag 18 mei uitgezonden op VRT NU en Radio 1.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud