'Een land dat zijn eigen geschiedenis vernietigt, sterft een beetje'

©AFP

Duizenden Brazilianen zijn op straat gekomen na de vernietigende brand in het Nationaal Museum in Rio de Janeiro. Ze beschuldigen de overheid van wanbeheer.

De brand die zondagavond in het Nationaal Museum van Brazilië uitbrak, beroert de gemoederen. Cultuurminister Sergio Sa Leitao sprak tijdens een tv-interview over 'jaren van achteloosheid' bij het onderhoud van het gebouw. En dat nieuws leidde tot straatprotest. Duizenden manifestanten beschuldigden de regering ervan te weinig geld te besteden aan wetenschap en cultuur. Ze werden door de politie met traangras uiteengedreven.

Ook de media roerden zich. ‘De tragedie van zondag is een soort nationale zelfmoord. Het is een misdaad tegen ons verleden en tegen toekomstige generaties', schreef columnist Bernardo Mello Franco maandag. ‘Een land dat zijn eigen geschiedenis vernietigt, sterft een beetje.'

©REUTERS

De precieze oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Volgens lokale media zijn er twee mogelijke oorzaken: een onbemande luchtballon zou op het dak van het museum geland zijn, of er vond een kortsluiting plaats in het audiovisueel laboratorium van het museum.

Maar al is de overheid niet direct verantwoordelijk voor de brand, volgens velen is ze dat wel indirect. Volgens de brandweer had het Nationaal Museum geen adequaat systeem om brand te detecteren en te verhinderen. Roberto Leher, de rector van de Federale Universiteit van Rio, waaraan het museum verbonden was, zegt dat het museum wachtte op een lening van 5 miljoen dollar om een vuurbestrijdingssysteem te installeren.

20 miljoen museumstukken

Volgens lokale media vernielde de brand zo goed als de hele collectie van de grootste wetenschappelijke instelling en het oudste museum van Brazilië. Het werd opgericht in 1818 en bestaat in zijn huidige vorm sinds 1892, toen de collectie werd verhuisd naar het paleis van São Cristóvão, de residentie van de Portugese koninklijke en later de Braziliaanse keizerlijke familie.

De precieze oorzaak van de brand, die zondagavond uitbrak, is nog niet duidelijk. ©Photo News

Het museum bezat een grote geologische, botanische, paleontologische en archeologische collectie, met ongeveer 20 miljoen museumstukken. '200 jaar van werk is vernietigd', zei museummedewerker Marco Aurelio Caldas aan Agencia Brasil. Een van de weinige dingen die de vlammen hebben overleefd, is de verzameling meteorieten, die resistent zijn tegen hoge temperaturen.

De Unesco heeft al haar hulp aangeboden bij de heropbouw, zei directeur-generaal Audrey Azoulay maandagavond in Parijs. Azoulay betreurt het verlies van een 'onschatbaar cultureel erfgoed van de gehele mensheid'. De Unesco kan volgens de voormalige Franse minister van Cultuur helpen met haar expertise in onder andere de bescherming en de bewaring van het cultureel erfgoed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect