Advertentie
Advertentie

Engelse koning Richard III maakt laatste reis

Michael Ibsen (L), een directe afstammeling van Richard III, legt een roos op de kist tijdens een ceremonie op de campus van de Universiteit van Leicester. ©REUTERS

De stoffelijke resten van Richard III, de laatste koning van Engeland die in een strijd overleed, hebben zondag hun laatste reis gemaakt, voor een definitieve begrafenis meer dan 500 jaar na zijn dood.

Een kist met de overblijfselen van de middeleeuwse koning Richard III is zondag gearriveerd bij de kathedraal van de Engelse stad Leicester. De koning wordt daar donderdag herbegraven, nadat zijn skelet drie jaar geleden werd gevonden onder een parkeerplaats in de stad en aan de Universiteit van Leicester werd onderzocht.

De kist werd zondagochtend vroeg uit het universiteitsgebouw gedragen en op een koets gezet, waarmee de koninklijke beenderen door de regio zijn gereden. Die processie voerde onder meer langs Bosworth, waar Richard III in 1485 sneuvelde. Onderweg klonken 21 saluutschoten.

Nadat de kist wordt zondagavond in de kathedraal is geplaatst, worden de hele week diensten voor de koning gehouden. Donderdag wordt Richard Plantagenet herbegraven op een prominente plaats in de kerk, in aanwezigheid van drie leden van de koninklijke familie, die overigens geen directe afstammelingen van hem zijn.

Richard III (1452-1485) verloor het leven tijdens de Slag van Bosworth nabij Leicester in 1485, twee jaar na zijn kroning. De heerser gold als zeer gewelddadig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud