Advertentie

Etienne Davignon zwaait af als voorzitter Bozar

Etienne Davignon weg bij Bozar: een keerpunt voor het kunstencentrum. ©Dieter Telemans

Revolutie in de bestuurskamer van Bozar: na 22 jaar houdt voorzitter Etienne Davignon (88) het voor bekeken. Met hem zwaait de hele raad van bestuur straks af.

De 88-jarige zakenman en topbestuurder Etienne Davignon is geen kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van Bozar. Dat heeft Sophie Wilmès (MR), als vicepremier belast met de federale culturele instellingen, gezegd in de Kamer. Davignon zat sinds maart 1998 op de voorzittersstoel van het grootste kunstencentrum van het land. ‘Ik wil de burggraaf bedanken. Hij heeft niet op een inspanning meer of minder gekeken’, zei Wilmès.

Davignon, die eerder dit jaar ook al stopte als bestuurder bij Brussels Airlines, blijft tot de volledige raad van bestuur is vernieuwd. Alle bestuurders worden tegelijk vervangen. Dat is een grote revolutie, de laatste wijziging in de bestuurskamer van Bozar dateert van 2008.

De reshuffle komt op een woelig moment. Wegens de coronacrisis was het Brusselse kunsthuis dit jaar meer dan drie maanden gesloten. Dat heeft tot een financieel verlies van 1,7 miljoen euro geleid. De federale overheid kende Bozar een compensatie van 1,5 miljoen euro toe.

Binnenshuis was er de voorbije jaren ook onvrede over de hoge werklast en de managementstijl van CEO Paul Dujardin. Na twee moties van wantrouwen door het personeel eisten de vakbonden in september zijn ontslag.

In oktober ontving Wilmès de vakbonden op haar kabinet. Het gemeenschappelijk vakbondsfront wil koste wat het kost een vierde mandaat van Dujardin vermijden. De twee andere kandidaten die in 2019 uit de selectieprocedure kwamen, waren de Zwitserse operaman Christian Longchamp en de Vlaming Jan Raes. Raes is intussen aan de slag bij Opera Ballet Vlaanderen en trok zich officieel terug als kandidaat.

Een beslissing over de aanstelling van een nieuwe directeur bleef uit omdat de regering in lopende zaken was. Het contract van Dujardin werd tijdelijk verlengd. Voor het finale oordeel is het wachten op Wilmès. Als de regering geen van de twee kandidaten geschikt vindt, wordt de aanwervingsprocedure overgedaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud