Fantasyfilm voert eerste Oscarrace na #MeToo aan

'The Shape of Water' won de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. ©rv

Een fantasyfilm die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Koude Oorlog is de topfavoriet voor de eerste Oscars sinds het #MeToo-schandaal. Acteur James Franco betaalt de rekening.

De fantasyfilm 'The Shape of Water' van Guillermo Del Toro is liefst 13 keer genomineerd. Naast nominaties in kleinere categorieën zoals beste kostuums en beste geluidsmontage, pronkt 'The Shape of Water' ook met topnominaties als beste film, beste regisseur, beste actrice (Sally Hawkins), beste mannelijke bijrol (Richard Jenkins) en beste vrouwelijke bijrol (Octavia Spencer). De nominaties komen niet helemaal als een verrassing. De film, die volgende week bij ons in de zalen komt, won in september de Gouden Leeuw in Venetië. 'The Shape of Water' speelt zich af in het Amerika van 1962 en draait rond de ontdekking van een geheim experiment in de vorm van een mythisch zeecreatuur.

De trailer van 'The Shape of Water'.

Andere kanshebbers zijn 'Lady Bird' (5 nominaties), 'Blade Runner 2049' (5), 'Darkest Hour' (6), 'Phantom Thread' (6), 'Three Billboards outside Ebbing, Missouri'(7) en 'Dunkirk' (8). Behalve 'Blade Runner', dat vooral in de meer technische categorieën genomineerd werd, maken al die films kans op de Oscar voor de beste film. Daarnaast zijn ook 'The Post' van Steven Spielberg en 'Call Me By Your Name' in die categorie genomineerd.

Ongepast gedrag

De 90ste Oscars worden de eerste sinds het #MeToo-schandaal rond topproducer Harvey Weinstein. De impact van het seksschandaal, dat wereldwijd een fel debat over machtsmisbruik in werkrelaties in gang zette, is zichtbaar in de genomineerdenlijst. Zo is James Franco niet genomineerd voor zijn rol in 'The Disaster Artist', in tegenstelling tot voor de Golden Globes, waar hij zelfs een beeldje won. Franco raakte in opspraak nadat een aantal vrouwen hem beschuldigd hadden van ongepast gedrag in zijn rol als dramaleraar.

Twee vrouwen zijn op weg om geschiedenis te schrijven. Rachel Morrison is de eerste vrouw ooit die genomineerd is voor een Oscar in de categorie beste cinematografie, voor 'Mudbound'. De film van de vrouwelijke regisseur Dee Rees vertelt het verhaal van twee mannen die na de Tweede Wereldoorlog terugkeren naar Mississippi, waar ze tijdens de moeilijke aanpassing aan het leven na de oorlog te maken krijgen met racisme. In de categorie van beste regisseur is Greta Gerwich de vijfde genomineerde vrouw ooit. Enkel Kathryn Bigalow kon die nominatie verzilveren voor haar Irakfilm 'The Hurt Locker'.

Racisme

Na jaren van erg blanke Oscars zijn dit jaar opnieuw enkele zwarte acteurs en regisseurs genomineerd. Een opvallende kanshebber op 4 maart voor de Oscars voor de beste film, beste acteur, beste regisseur en beste origineel script is 'Get Out' van Jordan Peele. De 37-jarige filmmaker is nog maar de vijfde zwarte Amerikaan die kans maakt op de Oscar voor beste regisseur, terwijl hoofdrolspeler Daniel Kaluuya de 14de zwarte is die genomineerd werd in de categorie beste acteur. 'Get out' volgt een zwarte jongeman die de ouders van zijn blanke vriendin voor het eerst ontmoet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud