Gebouw wordt De Vooruit, kunstencentrum dumpt bekritiseerde namen

©James Arthur

Het kunstencentrum Vooruit ontdubbelt zijn naam. Het gebouw zal De Vooruit heten, voor de werking wordt naar een nieuwe naam gezocht. Niet Pallas of Volxus dus. De weerstand was te groot.

Sinds een maand heet de sp.a Vooruit. Toen het gelijknamige kunstencentrum in Gent vorig jaar lucht kreeg van de naamsverandering werd beslist om op zoek te gaan naar een nieuwe naam en de naam tijdelijk in Voo?uit te veranderen. De culturele instelling wilde een onafhankelijke koers varen. ‘We ontwikkelen dan wel een programma met een sterk sociaal en ecologisch engagement, we richten ons actief naar iedereen – ongeacht kleur, gender of politieke voorkeur’, luidde het.

Na een publieke bevraging legde het kunstencentrum begin vorige week twee alternatieve namen voor aan het grote publiek: Pallas, naar de Griekse godin van kunstenaars, en Volxus, dat op ‘volkshuis’ lijkt. Op 48 uur tijd brachten 18.000 mensen hun stem uit. Daarvan ging twee derde naar Pallas. Maar er kwam ook veel weerstand tegen de twee namen. Heel wat bekende Gentenaars pleitten de afgelopen dagen voor het behoud van de oude naam.

Een optreden zal blijven plaatsvinden in de concertzaal van De Vooruit, maar de organisator van het optreden zal wel een andere naam hebben.
Franky Devos
Algemeen coördinator van het kunstencentrum

Het kunstencentrum was ook erg geschrokken van de hevige reacties op de twee alternatieve opties. 'Het protest tegen de nieuwe naam heeft ons overweldigd en diep geraakt’, zegt algemeen coördinator Franky Devos. ‘De kritiek ging ook verder dan enkel commentaar op de twee nieuwe namen. Het toonde ook aan welke betekenis De Vooruit heeft voor het publiek en voor de Gentenaars.'

Het kunstencentrum beslist daarom om de zoektocht naar een nieuwe naam verder te zetten. Volxus en Pallas gaan de prullenmand in. De naam Vooruit verdwijnt niet, maar zal enkel nog gelden voor het gebouw. De nieuwe naam zal slaan op de organisatie achter het kunstencentrum. 'Een optreden zal dus blijven plaatsvinden in de concertzaal van De Vooruit, maar de organisator van het optreden zal wel een andere naam hebben', legt Devos het verschil uit.

De situatie van de Vooruit – het kunstencentrum dus - is te vergelijken met die van Bozar in Brussel. Tot 2002 heette dat cultuurhuis Paleis voor Schone Kunsten. De roep- en werkingsnaam veranderde in Bozar, maar de naam van het gebouw bleef Paleis voor Schone Kunsten. In het begin leidde dat tot verwarring, al duurde dat niet lang. Het verschil met de naamsverandering van Vooruit is dat hier een andere organisatie de naam overneemt. Voor de socialistische partij had dat niet gehoeven. Voorzitter Conner Rousseau zei woensdagavond in het VRT-programma 'De afspraak' dat mensen ‘verstandig genoeg zijn om het onderscheid te zien tussen een politieke beweging en een kunstencentrum.’

Het belangrijkste is dat de Vooruit de Vooruit blijft. Iedereen zal nog altijd een pint kunnen pakken of een voorstelling bijwonen in de Vooruit.
Conner Rousseau
Vooruit-voorzitter

Bij het kunstencentrum zijn ze het daar niet mee eens. Devos: ‘Mensen kunnen vandaag nog wel het verschil zien tussen kunstencentrum Voo?uit en de politieke beweging Vooruit, maar over enkele jaren is de naam Vooruit helemaal gelinkt aan de voormalige sp.a. Voor jongere generaties, een groot deel van ons publiek, is dat nu al bijna zo.’

Dading

Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe naam er komt. Uit de eerste bevraging kwam een lijst van meer dan honderd namen. ‘Die gaan niet allemaal de vuilnisbak in’, luidt het. ‘We gaan wel nieuwe criteria moeten opstellen. Het is nu wel duidelijk dat een naam gelinkt aan de plek te veel emoties oproept. Hopelijk kunnen we snel landen en dit eindelijk achter ons laten.’

De dading tussen het kunstencentrum en de politieke beweging blijft bestaan.  Daarin staan afspraken over de kosten van de naamsverandering. De partij van Conner Rousseau is nog steeds bereid om een deel ervan op zich te nemen. ‘Het belangrijkste is dat de Vooruit de Vooruit blijft. Iedereen zal nog altijd een pint kunnen pakken of een voorstelling bijwonen in de Vooruit’, laat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau weten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud