Advertentie

Getroffen sectoren vragen groot steunpakket

Een repetitie van de Antwerp Symphony Orchestra in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal. ©katrijn van giel

De Crisiscel Cultuur wil zo snel mogelijk extra steun. 'We weten dat het uitzonderlijke tijden zijn, maar dan moet er ook een uitzonderlijk steunpakket komen.' Studio 100 slaat noodgedwongen opnieuw aan het schrappen.

Het Overlegcomité heeft vannacht een nieuwe verscherping afgeklopt van de coronamaatregelen voor cultuur, sport, jeugdwerking en toerisme.

Een volledige sluiting van de cultuursector komt er niet. Wel moet de afstand tussen toeschouwers groter en krijgt capaciteit een plafond van 200 mensen per zaal. Grote zalen zoals het Antwerpse Sportpaleis mochten daar vanaf wijken. Maar die uitzondering wordt nu tijdelijk tot 19 november opgeschort.

We weten dat het uitzonderlijke tijden zijn, maar dan moet er ook een uitzonderlijk steunpakket komen
Tom Kestens
Crisiscel Cultuur

'Dit is een zoveelste terugslag', reageert Tom Kestens van de Crisiscel Cultuur, een brede coalitie van belangenbehartigers en kunstenaars uit de gesubsidieerde en vrije sector.

'We moeten zo snel mogelijk samenzitten voor een groot steunpakket', zegt de woordvoerder van de cultuursector. 'We weten dat het uitzonderlijke tijden zijn, maar dan moet er ook een uitzonderlijk steunpakket komen.'

De Crisiscel eist de verlenging van de tijdelijke werkloosheid en de toegang tot de gewone werkloosheid. De sector hoopt voorts op een deal met de banken. Kestens benadrukt dat de hernomen voorstellingen niet rendabel waren. 'We namen gewoon onze maatschappelijke verantwoordelijkheid'.

Vlaams cultuurminister Jan Jambon (N-VA) kondigde woensdag een steunpakket van 167 miljoen euro aan. Dat viel bij de cultuursector op een koude steen omdat ruim 100 miljoen euro naar infrastructuur gaat. 'Dat is alsof we de horeca redden door nieuwe cafés te bouwen', zei de sector.

Studio 100: 'We zullen alles opnieuw schrappen'

Topman Hans Bourlon ziet de situatie erg somber in voor Studio 100, honderden medewerkers worden weer tijdelijk werkloos. 'Tweehonderd mensen voor onze grote musicals is niet rendabel. We zullen alles opnieuw schrappen', zegt hij aan VTM Nieuws.

'Voor onze musicals als Daens, '40-'45 en de afscheidsshows van Samson & Gert zijn al 400.000 tickets verkocht, maar die kunnen nu niet meer doorgaan. Voor 70.000 mensen hadden we al een herboeking geregeld, maar we zullen hen opnieuw moeten contacteren.'

Dat er nu even geen 5.000 personen kunnen samenkomen op één plaats begrijp ik. Maar dat er 10.000 kunnen samenkomen in een dierentuin is niet te vatten.
Steve Van den Kerkhof
CEO Plopsa

Ook de sluiting van de pretparken komt aan bij Studio 100, met parken als Plopsa De Panne, Plopsa Coo en Plopsa Indoor Hasselt. 'Dat er nu even geen 5.000 personen kunnen samenkomen op één plaats begrijp ik. Maar dat er 10.000 kunnen samenkomen in een dierentuin is niet te vatten', zegt Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof.

Plopsa hoopt dat er voldoende steunmaatregelen komen om de periode te overbruggen. 'Als ze ons willen sluiten, moeten ze ook zorgen dat er voldoende steun komt. Dat een groot bedrijf als Plopsa dezelfde compensatie krijgt als een klein bedrijfje of een kleine horecazaak, klopt niet.'

De sluiting betekent ook een verder uitstel van de opening van het Plopsahotel in De Panne. 'Daar staat een investering van 25 miljoen euro te wachten. Dat zijn geen prettige zaken', besluit Van den Kerkhof.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud