Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf

Oud-filmproducent Harvey Weinstein aan het gerechtsgebouw in New York. ©AFP

De voormalige filmproducent was vorige maand schuldig bevonden aan aanranding van een productie-assistente en de verkrachting van een vrouw die een loopbaan als actrice nastreefde.

De 67-jarige Weinstein is woensdag wegens aanranding en verkrachting veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar. Hij werd afgelopen maand in New York door de jury schuldig bevonden aan aanranding van een productie-assistente in 2006 en de verkrachting van een vrouw die een loopbaan als actrice nastreefde in 2013.

Ik had geen macht. Miramax was een klein bedrijf.
Harvey Weinstein

Tientallen vrouwen hebben de filmproducent van seksuele delicten beschuldigd. Ook in Los Angeles loopt een zaak tegen hem.

De beschuldigingen van tientallen vrouwen tegen Weinstein waren in 2017 een belangrijke trigger voor de #MeToo-beweging, die wereldwijd slachtoffers van seksueel geweld een stem gaf.

Verwoest leven

Weinstein ontkent alle beschuldigingen. De voormalige filmproducent arriveerde woensdagochtend geboeid aan zijn rolstoel in de rechtbankk. Kort voor de uitspraak werd Weinstein aan het woord gelaten. 'Ik maak me zorgen over dit land', zei hij. 'We gaan nu door een crisis in ons land, die in wezen met mij is begonnen. Ik was het eerste voorbeeld en ondertussen werden al veel mannen beschuldigd van misbruik, iets wat ik denk dat niemand van ons heeft begrepen.

Volgens Weinstein heerst er 'geen juiste sfeer' in de Verenigde Staten. 'Iedereen staat op een soort van zwarte lijst. Ik had geen macht. Miramax was een klein bedrijf. Ik kon niet iedereen zwart maken.' 

Zijn advocaten gaan in beroep. Ze stelden in de rechtbank in New York dat het leven van de filmmogul verwoest is sinds zijn seksuele intimidatie door The New York Times en The New Yorker aan het licht werd gebracht. De producent verloor zijn huwelijk en zijn bedrijf. En, zo stellen zijn advocaten, hun cliënt was al veroordeeld door de media en de publieke opinie, voor hij een stap in de rechtszaal had gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud