Hoeve Abdij van Park in Leuven gerestaureerd

De 17e-eeuwse hoeve van de Abdij van Park in Leuven. ©Abdij van Park

De restauratie van de 17de-eeuwse hoeve van de Abdij van Park in Leuven is afgerond. In september wordt het gebouw officieel ingehuldigd.

De tiendenschuur, de koeienstallen en het melkhuisje kregen een grondige make-over. 'We wilden het verleden en het heden met elkaar verbinden, en de gebouwen hun oorspronkelijke functie zo veel mogelijk teruggeven', zei schepen van Restauraties Dirk Vansina (CD&V) dinsdag bij de persvoorstelling.

'We vertrokken vanuit de bestaande constructies uit de 17de eeuw', zegt Katrien Deckers, architect monumentenzorg bij stad Leuven. 'Om tot een praktisch en bruikbaar gebouw te komen moesten zaken aangepast worden aan de hedendaagse bouwnormen of nieuwe technieken toegevoegd worden. Oud en nieuw samenbrengen, dat was de uitdaging.'

Vleermuizen

In 2004 tekende de stad een masterplan uit om de site een nieuwe bestemming te geven. In 2010 werden de eerste vooronderzoeken opgestart. De restauratie van de abdijhoeve ging van start in 2018. Aan de buitenzijde is bijna niets veranderd en ook het houten gebinte binnenin is vrijwel volledig bewaard gebleven. Omdat in de hoeve een vleermuisfamilie huist, zijn invliegopeningen gebouwd en is er vleermuisvriendelijke verlichting op de hooizolder geplaatst. De schuur kan gebruikt worden voor kleinschalige evenementen. De Wikke, de abdijwinkel die biologische groenten en fruit verkoopt geteeld op het domein, krijgt een nieuwe plaats.

Boerderij De Boerencompagnie houdt binnenkort zijn koeien in de vernieuwde stallen en zal een kaasmakerij uitbaten in het melkhuisje. Bovenaan de hoeve zijn er twee leslokalen bijgebouwd voor Landwijzer, een vormingscentrum voor biologische en biodynamische landbouw. Op 9 september wordt de vernieuwde hoeve plechtig ingehuldigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud