Ivo Van Hove wint Vlaamse carrièreprijs

©AFP

De kunstenaar en theaterdirecteur, die voor Toneelgroep Amsterdam werkt, wordt geloofd voor zijn 'indrukwekkende visionaire parcours' en voor zijn 'hoogstaande producties'.

Regisseur Van Hove kreeg in deSingel in Antwerpen dinsdagnamiddag de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste.

'Ook al bracht mijn werk me tot ver buiten de grenzen van de plek waar mijn moeder en mijn vader me op de wereld hebben gezet, toch heb ik het gevoel dat ik voor een deel nog steeds een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven. Dat Vlaanderen mijn werk op deze manier erkent, acht ik hoog', aldus de 57-jarige Van Hove bij de prijsuitreiking in deSingel in Antwerpen.

Ivo Van Hove heeft meer dan 100 regies van theater, opera, musical en film op zijn palmares staan.

Hij leidde achtereenvolgens de theatergezelschappen Akt, Akt/Vertikaal, De Tijd, Het Zuidelijk Toneel en sinds 2001 Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast was hij van 1997 tot 2004 directeur van het Holland Festival.

Vorig jaar werkte hij samen met David Bowie aan de musical 'Lazarus'. Daarover praatte hij erg open in een interview met De Tijd. Bij de dood van Bowie gaf Van Hove toe dat hij al lang wist dat de Britse popzanger al meer dan een jaar kanker had.

De Vlaamse overheid reserveert 20.000 euro voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste, die een carrière of verdienste voor het brede culturele veld gedurende meerdere jaren bekroont. Eerder laureaten waren Alain Platel, Anne Teresa De Keersmaeker, Gerard Mortier en Frie Leysen.

Lees woensdag een dubbelinterview met Ivo Van Hove en Sven Gatz in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n