Jambon maakt opening voor verhoging projectsubsidies

De cultuursector voelt zich gemuilkorfd door de Vlaamse regering. ©BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), ook bevoegd voor Cultuur, draait de cultuurbesparingen voorlopig niet terug. Hij zegt wel bereid te zijn in een latere fase extra geld voor projectsubsidies te zoeken.

Enkele honderden actievoerders zijn donderdag samengekomen tegen de besparingen in de cultuursector. Ze legden een tocht af van het station Brussel-Centraal naar het Vlaams Parlement, waar de besparingen werden besproken in de commissie Cultuur.

Zonder projectmiddelen zou Vlaanderen nooit een Rosas of een Les Ballets C de la B hebben gehad.
Karin Brouwers
Vlaams Parlementslid CD&V

In de optocht wandelden veel bekende figuren uit de sector mee. Onder anderen Michael Pas, Sien Eggers, Peter Van Den Begin en Kristien Hemmerechts waren van de partij. Ook Jan Decleir zakte af naar de hoofdstad 'uit solidariteit met de hele groep van cultuurwerkers, artiesten en kunstenaars'. Volgens de acteur zullen de besparingen een zware impact hebben op de sector.

Eerder deze maand raakte bekend dat de Vlaamse regering gaat besparen in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen. Zij moeten 3 procent besparen. De projectsubsidies zakken met ongeveer 60 procent.

Ontzet

De cultuursector is vooral ontzet over de zware knip in de projectsubsidies. De aanwezige kunstenaars kregen in de commissievergadering steun van commissieleden van CD&V en Open VLD, twee partijen die samen met de N-VA in de regering zitten. 'Het gaat om een bijzonder grote besparing', zei Karin Brouwers van CD&V. 'Projectsubsidies zijn het labo van de kunstensector en op innovatie kan je niet ongestraft besparen. Bovendien is deze subsidiepot al jaren ontoereikend. Zonder projectmiddelen zou Vlaanderen nooit een Rosas of een Les Ballets C de la B hebben gehad.'

-6%
Besparingen
De Vlaamse cultuursector moet 6 procent besparen.

Stephanie D'Hose van Open VLD deed een concreet voorstel. 'Misschien is het een idee de volledige 3,4 miljoen euro die nu in de projectenpot zit al voor de eerste ronde, in januari, aan te wenden. Bij de begrotingscontrole kan u dan een verschuiving doen en voor de tweede ronde, in juli, nieuwe middelen aanwenden. Het is een creatieve manier van boekhouden, maar het zal het ecosysteem in stand houden. Wees ook een sterke Jan voor de cultuursector', zei ze.

Jambon staat niet negatief tegenover die suggestie. 'Maar het kan pas bij de volgende begrotingscontrole in maart worden bekeken', zei hij. Jambon had deze week naar eigen zeggen een goed gesprek met de sectorvereniging oKo. Aan de VRT zei hij in de pauze van de marathonvergadering: 'We kunnen de komende weken en maanden gebruiken om te zien of we tot een betere schikking van de budgetten komen. De gesprekken daarvoor zijn opgestart. We gaan die met een positieve ingesteldheid proberen te voeren', zei Jambon.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud