Jambon wijkt niet voor protest cultuursector

Protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaamse Parlement om zijn ongenoegen te uiten over de besparingen die de regering van Jan Jambon wil doorvoeren. ©Photo News

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) houdt vast aan de besparingen die zijn regering oplegt aan de cultuursector.

Uit protest tegen de besparing op de projectsubsidies voert de cultuursector actie aan het Vlaams Parlement. Daar licht Jambon zijn beleidsnota toe. Maar niet alleen uit de sector krijgt de minister-president tegenwind. Ook bij zijn coalitiepartners CD&V en Open VLD klinkt kritiek. 'Het is kortzichtig om de kleine kunstenaar te kortwieken', zegt Jan Briers vandaag in De Tijd. De ex-festivalbaas Briers, ooit voorgedragen door de N-VA als gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, is nu Kamerlid voor CD&V.

Als we ons er makkelijk vanaf hadden willen maken, hadden we op alle cultuuractoren 6 procent bespaard.
Woordvoerder Jan Jambon

'Ik zou andere keuzes gemaakt hebben', zegt ook Vlaams Parlementslid Stephanie D'Hose van Open VLD in Het Nieuwsblad. 'Er was vroeger al te weinig geld voor alle goede cultuurprojecten. Drie miljoen euro is peanuts. De minister gaat straks 99 procent moeten ontgoochelen, terwijl het net de humus is van de sector.' 

Grote cultuurhuizen

Maar Jambon is niet van plan snel bij te sturen, laat zijn woordvoerder weten aan De Tijd. 'Als we ons er makkelijk vanaf hadden willen maken, hadden we op alle actoren 6 procent bespaard. Hij benadrukt dat de lat wat hoger wordt gelegd en dat de grote cultuurhuizen, die maar 3 procent moeten besparen, de opdracht krijgen kansen te geven aan jonge, vernieuwende kunstenaars. 

Ik zou andere keuzes gemaakt hebben.
Stephanie D'Hose
Vlaams Parlementslid (Open VLD)

In regeringskringen valt te vernemen dat het niet uitgesloten is dat de projectsubsidies de komende jaren weer kunnen stijgen. Ook gewezen minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) kon na een zware besparing in de eerste twee jaren van de legislatuur zijn budgetten toch nog opdrijven. 

Het protest is donderdag niet alleen in Brussel voelbaar, maar ook in Gent. Daar sluit het SMAK de deuren uit solidariteit. Een 50-tal personeelsleden en de directie zijn aan het werk, maar bezoekers kunnen het gebouw niet in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud