Jan Raes definitief aan hoofd van Opera Ballet Vlaanderen

Jan Raes (links), eind mei met Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). ©BELGA

De orkestmanager, die in februari was aangesteld als directeur ad interim, krijgt een volwaardig mandaat voor vijf jaar.

Jan Raes (60) kwam midden februari tijdelijk aan het hoofd van het cultuurhuis te staan, nadat Opera Ballet Vlaanderen eind vorig jaar voortijdig afscheid had genomen van algemeen directeur Bart Van Roost. Aanvankelijk werd nogal vaag gesproken over 'een verschil in visie over de organisatie' met Van Roost, maar Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) citeerde later in het Vlaams Parlement uit een assessment waarin sprake was van een tekort van 1,3 miljoen euro als een van de aanleidingen voor het einde aan de samenwerking.

Het zou onverstandig zijn om nu van kapitein te veranderen.
André Gantman
Voorzitter Opera Ballet Vlaanderen

'Jan Raes kwam bij ons een maand voor de coronacrisis losbarstte', zegt de voorzitter van de raad van bestuur André Gantman nu. 'Hij heeft zich de afgelopen maanden getoond als de juiste figuur om ons door die storm te loodsen waarvan het einde nog niet in zicht is. Het zou onverstandig zijn nu van kapitein te veranderen.'

De Vlaamse regering moet de voordracht nog goedkeuren. De artistieke directie blijft in handen van Jan Vandenhouwe voor het operaluik en Sidi Larbi Cherkaoui voor het balletprogramma. Beiden hebben zich volgens Opera Ballet Vlaanderen al achter de beslissing geschaard.

Geen Bozar

De jongere broer van sportjournalist Frank Raes stond tussen 2008 en 2019 aan de leiding van een van de meest prestigieuze cultuurhuizen van Europa: het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Hij begon zijn carrière als musicus, zijn instrument was de dwarsfluit. Hij werd vorig jaar genoemd als kandidaat-CEO van het kunstencentrum Bozar. Die procedure ligt al ruim een jaar stil, eerst door de federale regeringsperikelen en nu door de coronacrisis. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud