Kunstcollectie Belfius blijft Belgisch

De kunstcollectie van Belfius is met 4.300 werken de grootste verzameling van Belgische kunst van het land. ©Saskia Vanderstichele

De overheid zal bij een beursgang van de bank de volledige zeggenschap over de Belfius-kunstcollectie behouden. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

De laatste weken maakten meerdere politici over de partijgrenzen heen, onder meer in een opiniebijdrage in De Tijd, zich zorgen over over het eigendom en de toegankelijkheid van de omvangrijke kunstcollectie van Belfius indien de bank naar de beurs trekt of wanneer de staat geen meerderheidsaandeelhouder meer is. N-VA-Kamerlid Johan Klaps stelde er zelfs enkele parlementaire vragen over aan de minister van Financiën, de voogdijminister van Belfius.

Die liet in de commissie-Financiën weten dat er bij een eventuele beursgang 'bijzondere aandacht zal geschonken worden aan de collectie met het oog op een oplossing die ook de belangen van het cultureel erfgoed inhoudt. Er is minstens voorzien dat de rechten van de Belgische staat niet verzwakt worden in verband met de kunstcollectie indien ze minderheidsaandeelhouder zal worden.'

De kunstcollectie van Belfius omvat meer dan 4.300 werken, bijna uitsluitend van Belgische kunstenaars, met topwerken van Alechinsky, Spilliaert, Delvaux, Fabre, Raveel, Tuymans, Magritte, Wouters en vele anderen. Zeker 500 werken hebben een museale waarde.

De Belgische overheid werd eigenaar van de kunstcollectie van Belfius door de nationalisering van de financiële instelling in 2011, waar de federale regering 4 miljard euro voor uittrok. Ze maakt deel uit van de vaste activa van  Belfius en staat op de balans van de bank voor een bedrag van 18 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect