Letterenhuis verwerft privécollectie met handschriften literaire reuzen

Handschrift van Felix Timmermans voor zijn roman 'Het Kindeken Jezus in Vlaanderen'.

Het gaat om brieven en manuscripten van onder meer Paul van Ostaijen, Felix Timmermans, Guido Gezelle, Willem Elsschot, Hendrik Conscience en Hugo Claus.

Het Letterenhuis in Antwerpen heeft een uitzonderlijke privécollectie op de kop kunnen tikken met manuscripten en brieven van tal van grote namen uit de Vlaamse literatuurgeschiedenis. De documenten werden bij elkaar gesprokkeld door twee generaties verzamelaars van de familie Baestaens, die het Letterenhuis de kans gaf ze over te nemen. 

Tot de topstukken behoren onder meer de handschriften van Consciences roman 'Rikke-tikke-tak', van gedichten van Guido Gezelle en van verschillende werken van Stijn Streuvels. Van Karel van de Woestijne zijn er vijf handschriften bij, die de collectie van het Letterenhuis quasi compleet maken, van Hugo Claus twee toneelstukken en een tv-scenario.

Archiefstukken van Paul van Ostaijen.

Een belangrijke lacune die wordt opgevuld is die van Felix Timmermans, want het museum kon de handschriften van 'Pallieter', 'Adagio' en 'Het Kindeken Jezus in Vlaanderen' verwerven. Veel documenten konden nog nooit door onderzoekers en biografen worden bekeken en bieden allicht een schat aan nieuwe informatie.

Handschrift van Felix Timmermans voor zijn roman 'Het Kindeken Jezus in Vlaanderen'.

De collectie zal door het Letterenhuis worden ontsloten én gedigitaliseerd. In 2021 zullen de stukken van Paul van Ostaijen te zien zijn tijdens een expo rond diens dichtbundel 'Bezette Stad' die dan honderd jaar eerder verscheen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud