portret

Liu Yiqian, miljardair en museumbaas

'Modigliani moet mijn museum een nieuw tijdperk binnenloodsen.' Wie is de Chinese miljardair die 170 miljoen dollar betaalde voor een schilderij van Amedeo Modigliani?

Er verhuist opnieuw een stukje westerse topkunst naar het oosten. De Chinese miljardair Liu Yiqian kocht op een veiling bij Christie’s het naaktportret ‘Nu couche’ van Amedeo Modigliani voor een astronomisch bedrag van 170 miljoen dollar. Dat is de op een na hoogste prijs ooit op een veiling betaald voor een kunstwerk. Het felgekleurde doek ‘Les femmes d’Alger’ van Pablo Picasso bracht op een veiling in mei 179 miljoen dollar op. Er sneuvelt wel een ander record. Liu Yidian betaalde het hoogste bedrag in de geschiedenis voor een werk van de Italiaanse schilder en beeldhouwer.

'Nu couche' van Modigliani: 170 miljoen dollar. ©AFP

Liu wie? De 52-jarige zakenman behoort volgens Forbes tot de 250 rijkste Chinezen. Vermogen: 1,4 miljard dollar. Het zakenblad brengt hem ook onder in de lijst van de 1.500 rijkste mensen op de aarde. Liu behoort tot de gouden generatie Chinezen die hun fortuin vergaarden tijdens de geleidelijke verschuiving van China in jaren 80 en 90 van staatsgeleide naar kapitalistische economie.

Handtassen

Liu raapte zijn vermogen voornamelijk bijeen in de farmaceutische en financiële sector. Tegenwoordig leidt hij in Shangai de investeringsgroep Sunline. Liu, ooit nog schoolverlatende handtassenverkoper en taxichauffeur in Shangai, is tevens een van de grootste kunstcollectioneurs van China. De verzameling die hij de voorbije twintig jaar met zijn echtgenote uitbouwde, behoort tot de meest waardevolle van het Aziatische land. De verzameling telt drie pijlers: traditionale Chinese kunst, Chinese ‘revolutiekunst’ en moderne en hedendaagse kunst.

Liu, ooit nog schoolverlatende handtassenverkoper en taxichauffeur in Shangai, is tevens een van de grootste kunstcollectioneurs van China.

De Modigliani uit 1918 krijgt meer dan waarschijnlijk een plaatsje in het privémuseum van het koppel in Shangai. Daarover zei de zakenman-verzamelaar in The Wall Street Journal na afloop van de veiling: ‘Ons museum bestaat nog maar drie jaar. We tonen voornamelijk traditionele Chinese kunst. Dit westerse topstuk (de Modigliani, red) moet ons museum een nieuw tijdperk binnenloodsen.’

Theekop

Het was niet de eerste keer dat de miljonair zo’n smak geld neertelde voor een kunstwerk. Vorig jaar kochten Liu en zijn vrouw een Tibetaans wandtapijt voor 45 miljoen dollar. In de zomer van 2014 legden ze meer dan 35 miljoen dollar neer voor een unieke theekop uit de Mingdynastie. Na afloop van die veiling choqueerde Liu door in de veilingzaal thee te drinken uit het porceleinen kunststuk. 'Keizer Qianlong dronk eruit. Ik wilde weten hoe dat voelde', zei de miljonair achteraf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud