Loopt Madison Square Garden vol voor Stromae?

Stromae op 16 september in Washington. Zijn Amerikaanse tournee eindigt vanavond in Madison Square Garden in New York. ©Photo News

Stromae besluit zijn Amerikaanse tournee vanavond in Madison Square Garden in New York. Hij wordt de eerste artiest met een uitsluitend Franstalig repertoire om de mythische concertzaal te vullen. Maar hoe zit het nu met die Amerikaanse doorbraak?

Charles Aznavour deed het onze landgenoot al voor, maar dan wel in de kleine theaterzaal van het mythische Madison Square Garden, waar in volledige opstelling bijna 21.000 mensen binnen kunnen. Daarenboven gaat het Franse oudje in de VS steevast de hort op met een Frans- en Engelstalig repertoire. Ook Celine Dion verscheen al op het Madison-podium, maar zij kreeg de VS pas op de knieën toen ze in het Engels begon te zingen. De dertigjarige Brusselaar met Rwandese roots is dus de allereerste puur Franstalige artiest die Madison Square Garden mag vullen.

Hij móét terugkomen naar Amerika. Er is nog een groot onbenut potentieel.
oprichtster amerikaanse facebook-fanpagina stromae sylvie Yonke

Het concert van Stromae vanavond is niet uitverkocht. Of alle tickets de deur zullen uitgaan? Bij Madison Square Garden werden al onze vragen over de Stromae-show doorgestuurd naar het publiciteitsbureau dat onze landgenoot voor zijn Amerikaanse zaakjes in de arm heeft genomen. Ook daar was het de voorbije dagen aartsmoeilijk om een voet tussen de deur te krijgen. ‘Te druk’, luidde het. Het boekingskantoor The Agency Group dan maar: evenmin een antwoord op onze mails.

Dat stilzwijgen lijkt te passen in de marketingstrategie die Stromae hanteert sinds de halve planeet door de knieën ging voor de ‘million-selling combination of Michael Jackson and Jacques Brel’, zoals The New York Times hem deze week nog noemde. Zwijgzaamheid voedt het mysterie.

‘Who the hell is Stromae?’, dat was ook de letterlijke baseline waarmee de Stromae-tanker een goed jaar geleden het Amerikaanse vasteland aandeed.

Volle zalen

Vandaag stelt die vraag zich volgens Sylvie Yonke niet meer. Voor de Amerikaanse wiskunde- en taallerares, die vanuit New York de Amerikaanse Facebook-fanpagina van Stromae bestiert, is de Amerikaanse doorbraak van Stromae een feit. ‘Ik heb hem hier al vijf keer zien optreden. Deze tournee ben ik twee keer gaan kijken. Hij speelt steeds voor volle zalen, telkens zo’n 2.000 tot 3.000 mensen. Zeker 80 procent van de aanwezigen zijn Amerikanen. In Madison Square Garden zullen er wellicht veel Franse en Belgische expats zijn. Maar in de kleinere steden komen er vooral Amerikanen kijken. Hij is extreem populair.’

75.000
Stromae verkocht in de VS 75.000 exemplaren van zijn jongste cd ‘Racine carrée’.

Dat laatste blijkt wel niet echt uit de platenverkoop. Van ‘Racine carrée’ zijn in de Verenigde Staten slechts 75.000 exemplaren verkocht. Ter vergelijking: in Frankrijk gingen 2,5 miljoen exemplaren van het album over de toonbank, in ons land meer dan 270.000. In de Amerikaanse pers zijn ook nauwelijks recensies van ‘Racine carrée’ verschenen. Maar wat maakt zo’n geringe belangstelling uit in een tijdperk waarin artiesten zichzelf in de kijker spelen op concertpodia? Stromae bereikte de afgelopen drie weken meer fans in de zalen dan er zijn muziek kochten.

We hadden graag van zijn entourage vernomen hoe deze tournee past in de Amerikaanse toekomstplannen van de Brusselaar. Sylvie Yonke heeft geen flauw idee of Stromae van plan is om ooit naar de Verenigde Staten terug te keren. Of het zin heeft? ‘Jazeker’, zegt ze. ‘Hij móét. Op Coachella in april speelde hij Drake naar huis en stond Kanye West met hem op het podium. Dat is heel Amerika rondgegaan. En Madison Square Garden zal ongetwijfeld vollopen. Er is nog een groot onbenut potentieel. Stromae is anders dan zoveel dingen die we hier krijgen voorgeschoteld. Hij is zo innovatief, intelligent en creatief. Hoewel hij Franssprekend is, is het laatste over hem nog lang niet gezegd. If you have a soul and a heart, it doesn’t matter what language you speak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud