Museumbezoeker molesteert 'Ivan de Verschrikkelijke'

Het schilderij 'Ivan De Verschrikkelijke' in betere tijden.

De man hakte met een metalen paal in op het beroemde schilderij van Ilja Jefimovitsj Repin.

Het incident gebeurde in de Tretjakov-galerie in Moskou. Een museumbezoeker greep een van de metalen palen, die als afsperring dienden voor het doek met de naam 'Ivan De Verschrikkelijke En Zijn Zoon Ivan Op 16 November 1581'. Vervolgens hakte hij in op het schilderij. Het veiligheidsglas werd aan diggelen geslagen en het doek werd op drie plaatsen gescheurd, aldus de museumdirectie zaterdag. 'Door een gelukkig toeval werd het belangrijkste -de voorstelling van het gezicht en de handen van de tsaar en de tsarevitsj- niet beschadigd.'

De man werd opgepakt. Volgens de politie was hij dronken. Naar zijn motief hebben ze het raden. Hij riskeert tot drie jaar gevangenis.

Het olieverfschilderij uit 1885 is een van de belangrijkste kunstwerken van de Tretjakov-galerie. Het toont tsaar Ivan de Verschrikkelijke, nadat hij zijn zoon tsarevitsj Ivan Ivanovitsj in een aanval van woede heeft gedood. De ogen van de tsaar weerspiegelen angst en verschrikking.

Het schilderij 'Ivan De Verschrikkelijke' in betere tijden.

Deskundigen hebben het schilderij uit zijn frame genomen en de glassplinters werden verwijderd. Het zal gerestaureerd worden. Het doek werd al eens in 1913 zwaar beschadiged. Toen had een man driemaal met een mes naar het doek uitgehaald. Sinds 1927 wordt het afgeschermd met een glazen paneel.

Ilja Jefimovitsj Repin (1844-1930) is een van de belangrijkste portretschilders van het Russische realisme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect