Advertentie

N-VA krijgt vinger in de pap van Vlaamse cultuurtempels

‘Revue Ravage’ in de KVS in Brussel. De KVS krijgt er een tweede N-VA bestuurder bij. ©KVS

De N-VA zet haar pionnen uit in de cultuursector. Dat blijkt uit de recente reeks benoemingen van de Vlaamse regering bij enkele Vlaamse cultuurtempels.

De Vlaamse regering heeft bij een tiental cultuurinstellingen, zoals de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), het Concertgebouw in Brugge en het Toneelhuis in Antwerpen, enkele nieuwe bestuurders benoemd. Volgens het Cultuurpact houdt ze daarbij rekening met de politieke evenwichten in het Vlaams Parlement. De politieke overwinning van de N-VA bij de verkiezingen vertaalt zich nu ook in een nieuwe reeks bestuurders in de cultuurwereld.

Uit het overzicht dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat de N-VA die posten grotendeels met kabinetsmedewerkers vult. Zo wordt Maarten Vanderhenst, de kabinetschef van de Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA, Financiën), bestuurder bij het jeugdtheater HetPaleis, net als Hanneleen Broeckx, die op het kabinet van schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA, Jeugd) werkt. Michael Lescroaert, de woordvoerder van de Antwerpse schepen voor Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA), krijgt een zitje bij het Toneelhuis.

Violist

In Brussel wordt Lieven Tack, de adjunct-kabinetschef van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bestuurder bij de KVS. Tack wordt zo de tweede bestuurder van N-VA-signatuur in het stadstheater, na Johan Swinnen. Tot slot krijgt Joachim Pohlman, de partijwoordvoerder die tevens auteur is, een zitje bij het Vlaams Fonds der Letteren.

Slechts bij uitzondering kiest de N-VA voor iemand uit de kunstwereld, zoals voor het Concertgebouw in Brugge. Daar is Roger Ide, de oom van N-VA-gezondheidsspecialist Louis Ide, aangeduid als waarnemer voor de Vlaamse regering. Ide is violist. Hij krijgt in Brugge het gezelschap van een tweede nieuwe Vlaamse waarnemer: Dominique Savelkoul. Ze werkt als adviseur op het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Savelkoul is niet de enige die voor de liberalen de culturele arena wordt ingestuurd. Bij het Brusselse Kaaitheater ruimt innovatiemanager Kaat Exterbille plaats voor de Brusselse liberaal Herman Mennekens.

Zo’n reshuffle is gebruikelijk bij regeringswissels. De N-VA was ondervertegenwoordigd in de bestuurskamers van onze culturele instellingen. Het was te verwachten dat ze als grootste partij van Vlaanderen een stevigere vinger in de pap zou krijgen in de cultuurwereld. Maar de relaties tussen de N-VA en de kunstwereld zijn niet echt hartelijk te noemen. Het is dus niet verwonderlijk dat de benoemingscarrousel in cultuurmiddens de wenkbrauwen doet fronsen.

Cultuurpact

Zo heeft Dorian van der Brempt grote vragen bij de reshuffle. Hij wordt weggestuurd bij het Toneelhuis, waar hij de afgelopen twee jaar in de raad van bestuur zetelde als vervanger van Yasmine Kherbache (sp.a). ‘Blijkbaar had ik de verkeerde politieke kleur, terwijl ik niet eens een sos ben’, zegt hij. ‘Ik ben diep in mijn hart misschien een sociaaldemocraat, maar zeker geen partij-apparatsjik. Mijn politieke overtuiging doet er ook niet toe. Ik zat daar omdat ik iets van theater afweet.’

Van der Brempt betreurt het dat politieke partijen nog altijd mensen in bestuursraden van grote culturele instellingen benoemen. ‘Als ik dat in Nederland vertel (van der Brempt was tot vorige maand directeur van het Vlaams-Nederlandse Huis De Buren, red.), lachen ze me uit. We kunnen die oude politieke gewoonte blijkbaar niet afleggen in Vlaanderen. Het Cultuurpact moet gesloopt worden. Dat vind ik niet alleen. Ook minister-president Geert Bourgeois (N-VA) meent dat het Cultuurpact voorbijgestreefd is. Dat heb ik uit zijn mond gehoord in Parijs. Ik moet dat hoogdringend gaan melden op het Schoon Verdiep in Antwerpen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud