'Naziroofkunst in Koninklijke Bibliotheek teruggeven aan joodse familie'

'La buveuse d'absinthe' van Félicien Rops werd door de nazi's geroofd tijdens WO II. ©KBR Collectie

De regering is bereid een aquarel van Félicien Rops, die tijdens WO II werd geroofd, terug te geven aan de familie Dorville of haar te vergoeden.

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) is in het bezit van een aquarel van Félicien Rops uit 1876. 'La buveuse d'absinthe' beeldt een vrouw met een blauwe jurk af die tegen een pilaar leunt. De KBR kocht het stuk in 1968 van een Franse kunsthandelaar. Maar volgens De Standaard is het afkomstig uit de collectie van de joodse advocaat Armand Isaac Dorville, die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag namen en veilden in Nice.  

Na de oorlog zijn duizenden werken gekocht, waarop wellicht niet altijd een grondig herkomstonderzoek gevoerd is.
Koninklijke Bibliotheek

De documentatie bij het stuk maakt duidelijk dat het om dezelfde aquarel gaat. Hoewel de herkomst in haar catalogus vermeld is, had de bibliotheek niet door dat het om roofkunst kon gaan. 'Na de oorlog heeft de KBR duizenden werken gekocht, waarop wellicht niet altijd een grondig herkomstonderzoek gevoerd is. Vaak kon dat niet, omdat op de markt stukken werden aangeboden waarvan een stuk historiek ontbrak', luidt het.

'In goed vertrouwen'

Sara Lammens, interimdirectrice van de KBR, benadrukt dat het werk in goed vertrouwen aangekocht werd. MR-vicepremier en minister van Wetenschapsbeleid David Clarinval bevestigt dat. De regering wil het kunstwerk teruggeven of de nabestaanden van Armand Dorville vergoeden.

De KBR heeft de opdracht na te gaan of de familie in kwestie effectief recht heeft op het aquarel.
 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud