in memoriam

Nederlandse schrijver Hafid Bouazza overleden

Hafid Bouazza kampte al langer met gezondheidsproblemen. Hij werd 51 jaar.

Hafid Bouazza was een van de eerste Marokkaans-Nederlandse schrijvers die serieuze literaire waardering verwierven. Hij debuteerde in 1996 met de verhalenbundel 'De voeten van Abdullah'. De meeste lof kreeg hij voor zijn roman 'Paravion' (2003), die een nominatie voor de AKO Literatuurprijs opleverde en werd bekroond met de Gouden Uil.

Zijn laatste roman 'Meriswin' kwam in 2014 uit. Naast romans en verhalen vertaalde Bouazza ook Arabische, Frans en Engelse poëzie en schreef hij toneelstukken. Met kunstenares Marlene Dumas maakte hij een uitgave van Shakespeares 'Venus en Adonis'. Eerder deze maand zou van hun hand een vergelijkbare uitgave uitkomen van 'Het Parijse spleen' van Charles Baudelaire ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Franse dichter. Maar dat boek werd uitgesteld. Bouazza werkte ook nog aan een roman.

Hafid Bouazza werd geboren in Oudja, een stad van een half miljoen inwoners in het noordoosten van Marokko. In 1977 verhuisde hij met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Arkel, tussen Utrecht en Dordrecht, en verhuisde later naar Amsterdam. Aanvankelijk werd Bouazza, die groot werd gebracht met de islam, gezien als een vertegenwoordiger van de zogenaamde 'migrantenliteratuur'. Maar in interviews en essays was hij de islam allerminst genegen. ‘Mijn lichaam is niet geleend van Allah, zoals me geleerd is. Het is van mij. Het is míjn leven’, zei hij ooit.

Genot en welbevinden zijn het uiteindelijke doel van het leven, van ons voortbestaan. Zo rollen we langzaam richting de dood.
Hafid Bouazza

Dat van zijn lichaam sloeg dan weer op zijn liefde voor de fles. In zijn interviews en teksten was Bouazza erg open over zijn drankgebruik. In 'Meriswin' deed hij verslag van het delirium dat hij kreeg als gevolg van zijn alcoholverslaving. Die heette er 'een langzame verdrinkingsdood waar geen omringend water aan te pas kwam’.

'Genot en welbevinden zijn het uiteindelijke doel van het leven, van ons voortbestaan. Zo rollen we langzaam richting de dood’, meende Bouazza. Hij overleed donderdag in een ziekenhuis in Amsterdam. Volgens uitgever Querido kampte de schrijver al langer met een slechte gezondheid. Hij laat twee kinderen na.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud