Netflix van het Vlaams theater

Wit van Compagnie De Koe.

De Vlaamse theaterwereld gaat de filmwereld achterna en ontsluit voorstellingen digitaal nu de schouwburgen en culturele centra dicht zijn. Podium aan Huis is een soort Netflix van de Vlaamse podiumkunsten, maar dan helemaal gratis.

In navolging van thuiskijkplatformen in de filmsector zoals dalton.be en lumiereseries.com bestrijden ook de Vlaamse podiumkunsten de coronapandemie op het internet. De gratis portaalsite podiumaanhuis.be bundelt meer dan veertig theater-, dans- en jeugdvoorstellingen.

Een scène uit 'Gesprek met de regen' van Het nieuwstedelijk. ©rv

‘Honderden voorstellingen werden geannuleerd nu cultuurhuizen noodgedwongen de deuren sluiten. Toch nemen ze ook tijdens de coronacrisis hun maatschappelijke rol op en brengen cultuur naar de mensen thuis’, aldus Bart Beuten, directeur van Cultuurconnect, digitaal steunpunt voor de cultuur- en gemeenschapscentra en initiatiefnemer van Podium Aan Huis.

Het initiatief is breed gedragen. Theaterliefhebbers kunnen voorstellingen bekijken van Theater Zuidpool, de Koe, Het nieuwstedelijk, tg STAN, Opera Ballet Vlaanderen en Compagnie Cecilia. De catalogus gaat ook ver terug in de tijd. De eerste voorstellingen van het dansgezelschap Peeping Tom uit 2002 en de jeugdtheaterhit ‘Ola Pola Potloodgat’ van Bronks en Pascal Platel uit hetzelfde jaar staan erop.

Dromen van verhalen

De familievoorstellingen kunnen een welkome afwisseling zijn voor thuiszittende ouders en hun kinderen, zegt Beuten. 'Heel wat ouders zijn op zoek naar een educatieve manier om hun kroost bezig te houden nu de scholen gesloten zijn. Ook leerkrachten kunnen dit cultuuraanbod gebruiken als online lesmateriaal.’

Heel wat ouders zijn op zoek naar een educatieve manier om hun kroost bezig te houden nu de scholen gesloten zijn.
Bart Beuten
Initiatiefnemer van Podium aan Huis

'Zoals zo vaak in moeilijke tijden zien we dat cultuur verbindt’, reageert KVS-directeur Michael De Cock, wiens 24-uur durende marathon van de Odyssee van Homeros uit 2017 uur per uur gestreamd kan worden.'Verhalen vertellen en luisteren naar verhalen creëert verbondenheid en solidariteit. Omdat in verhalen en in theater alles kan, leren ze ons vandaag meer dan ooit wat dromen is. Dromen van verhalen, en dromen om weer gewoon onbezonnen buiten te kunnen gaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud