NTGent zoekt Syriëstrijders voor stuk over Lam Gods

De Zwitserse theatermaker Milo Rau. ©ID/ Jonas Lampens

Volgens het Gentse stadstheater zijn teruggekeerde IS-strijders een moderne versie van de kruisvaarders. Het theaterproject komt NTGent op kritiek te staan.

'Lam Gods' wordt in het najaar de eerste NTGent-productie van Milo Rau, de nieuwe artistieke directeur van het stadstheater. Rau wil het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck omvormen tot een theaterstuk over de Gentse samenleving van vandaag. Het theaterhuis zoekt daarom een reeks uiteenlopende profielen. Een Adam en een Eva bijvoorbeeld. Maar ook Ridders van Christus, de kruisvaarders van destijds. 'In onze moderne, superdiverse maatschappij moet het begrip kruisvaarder natuurlijk opengetrokken worden', vindt productieleider Annabel Heyse. NTGent zoekt daarom naar 'overtuigde gelovigen'.

Uiteraard willen we IS-strijders geen vrij podium geven. We herinterpreteren de kruisvaarders op het ‘Lam Gods’.
ntgent

En dat gaat breed. 'U vecht voor uw overtuigingen? Voor God? Draagt u graag uw overtuigingen uit? U hebt gevochten voor IS, of bent strijdvaardig voor andere religies?', zo staat het in een oproep op de website.

Arabist en jihadkenner Pieter Van Ostaeyen heeft ethische bedenkingen. 'Ik vraag mij af in hoeverre het verantwoord is om een teruggekeerde strijder zo'n platform te bieden, twee jaar na de aanslagen in Brussel', zegt hij in Het Laatste Nieuws.

'Het gaat niet over het rechtvaardigen van terroristische aanslagen, maar over geloof en wat je daarvoor wilt doen', aldus artistiek directeur Steven Heene op Radio 1. 'Het is een open oproep.'

Strafrecht

Strafpleiter John Maes meent dat het gezelschap een risico neemt. 'De vraag is natuurlijk wat op dat podium verkondigd gaat worden. Vanaf het ogenblik dat zo iemand aanzet tot een misdrijf heb je natuurlijk een probleem. Je kan niet alles onder het laken van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de kunstenaar stoppen.'

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) ziet eveneens een probleem met het strafrecht. Hij wijst erop dat Syriëstrijders bij hun terugkeer meteen aangehouden worden en door de politie ondervraagd worden. 'Ik kan het strafrecht niet naast me neerleggen. Ik weet dus niet of de oproep van het gezelschap realistisch is', aldus Gatz.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content