Oostenrijker en Poolse winnen Nobelprijs Literatuur

De Oostenrijker Peter Handke. ©AFP

De Oostenrijkse (toneel)schrijver Peter Handke en de Poolse Olga Tokarczuk zijn de winnaars van de Nobelprijs voor de Literatuur 2018 en 2019.

De 76-jarige Peter Handke is onder meer bekend van zijn toneelstukken 'Publikumsbeschimpfung' en 'Die Angst des Tormanns beim Elfmeter'. De Oostenrijker experimenteert graag met taal en probeert soms de grens tussen realisme en fictie op te heffen. Ook schrijft hij gedichten, essays en proza.

Olga Tokarczuk (57), die de Nobelprijs van vorig jaar wint, wordt beschreven als een kritische schrijfster. In 2018 won ze de Man Booker International Prize voor haar roman 'Flights'. Ze is de eerste auteur uit Polen die de prijs won.

Olga Tokarczuk, de laureaat van 2018. ©REUTERS

Het Nobelcomité heeft dit jaar twee laureaten aangeduid. Door schandalen en verwarrende commotie in de Zweedse Academie bleef de prijs vorig jaar in de kast staan. Nadat Kazuo Ishiguro de Nobelprijs voor de Literatuur in 2017 in ontvangst had genomen, brak een stormachtige periode aan voor de Academie, die elk jaar de prijs toekent. De club worstelde met het probleem rond Jean-Claude Arnault, de man van Academielid en dichteres Katarine Frostenson. Hij werd beschuldigd van verkrachting en is daar intussen voor veroordeeld.

Daarnaast zouden Arnault en Frostenson tot zeven keer toe de naam van de winnaar hebben laten uitlekken. Diverse leden van de Academie stapten naar aanleiding van het schandaal op. De toekenning van de literatuurprijs van 2018 werd uitgesteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud