Parade van 22 mummies in Caïro

Schokvrije wagens vervoerden de 22 eeuwenoude Egyptische mummies van het Egyptian Museum aan het Tahrirplein naar het nieuwe ‘National Museum of Egyptian Civilisation’ (NMEC). ©AFP

Een ongeziene optocht van 22 mummies van koningen en koninginnen uit antiek Egypte trok zaterdagavond door de straten van de Egyptische hoofdstad Caïro. De mummies verhuisden naar een ander museum.

De mummies van 18 koningen en 4 koninginnen lagen meer dan een eeuw in het Egyptisch Museum in de binnenstad van Caïro, maar krijgen nu een nieuwe verblijfplaats: het Nationaal Museum van Egyptische beschaving (NMEC).

De verhuizing ging met het nodige spektakel gepaard. De mummies werden in kisten vervoerd, elk op een eigen goudkleurige 'faraonische strijdwagen'. De 7 kilometer lange rit naar het NMEC duurde bijna drie kwartier. Elk voertuig droeg de naam van de heerser en was uitgerust met speciale schokdempers om ervoor te zorgen dat de mummies geen schade zouden oplopen. Het evenement werd begeleid met muzikale optredens van Egyptische artiesten.

Alles verliep onder strenge politiebewaking. De omgeving van het Tahrirplein, waar het Egyptish museum ligt, was in de vooravond afgesloten voor voetgangers en fietsers. De mummies werden in chronologische volgorde vervoerd, met voorop farao Ta'a II (16de eeuw voor Christus) en als laatste Ramses IX (12de eeuw voor Christus).

Betere omstandigheden

De toegang tot de optocht was strikt beperkt, de Egyptenaren konden alles op televisie of internet volgen. 'De hele wereld zal hiernaar kijken', zei de befaamde Egyptische archeoloog Zahi Hawass vooraf. 'Dit worden de 40 belangrijkste minuten in het bestaan van de stad Caïro.'

Aan de parade namen honderden figuranten in antieke Egyptische klederdracht deel. ©AFP

Het Nationaal Museum van Egyptische beschaving ligt in het zuiden van de hoofdstad. Het zal op 4 april de deuren openen, maar de mummies zullen pas vanaf 18 april te bekijken zijn. Ze zullen er in betere omstandigheden bewaard en tentoongesteld kunnen worden dan in hun huidige verblijfplaats, waar ze in een kleine zaal stonden opgesteld zonder veel extra uitleg.

Vloek van de farao's

Niet iedereen is blij met de verhuizing. Op sociale media wordt gewaarschuwd voor de 'vloek van de farao's': recente drama's in Egypte zouden het gevolg zijn van de geplande verplaatsing van de mummies, klinkt het.

Op een week tijd raakte in Egypte het Suezkanaal geblokkeerd door een vastgelopen containerschip, was er een treinongeval met 18 doden in het zuiden van het land, en kwamen er zeker 25 mensen om bij de instorting van een gebouw in Caïro.

De mummieverhuis ging gepaard met een indrukwekkend schouwspel.

Over de vloek van de farao werd in de jaren twintig van de vorige eeuw al gesproken, toen na de ontdekking van het graf van Toetanchamon verschillende leden van het team archeologen in mysterieuze omstandigheden om het leven kwamen.

Toerisme

Cultuur is een van de troeven die Egypte uitspeelt om weer meer toeristen te lokken. Het toerisme kreeg rake klappen door de politieke instabiliteit na de volksopstand van 2011.

Nog in Caïro zal binnen enkele maanden ook het Grand Egyptian Museum de deuren openen, nabij de piramides van Gizeh. In dat museum, gebouwd door de Belgische bouwgroep Besix, zal farao Toetanchamon een prominente plaats innemen.

Of zoals archeoloog Hawass het zegt: 'Het Grand Egyptian Museum heeft (de schat van) Toetanchamon. Als je geen mummies plaatst in het NMEC, zal daar niemand naartoe gaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud