Progressieve uitgeverij Kritak keert terug

André Van Halewyck (rechts) maakt zijn comeback als uitgever. ©Photo News

De progressieve uitgeverij, in 1994 opgedoekt door André Van Halewyck, herstart met dezelfde uitgever onder de vleugels van Lannoo. 'Progressief, maar niet dogmatisch, strijdend maar niet fanatiek.'

'Vanuit verontwaardiging om recente maatschappelijke en politieke ontwikkelingen wil ik opnieuw proberen actief aan een ander Vlaanderen en een andere wereld bij te dragen', schrijft uitgever André Van Halewyck in een persbericht dat de hergeboorte van Kritak aankondigt. Kritak was tussen 1977 en 1994 een toonaangevende uitgever van progressieve titels.

Ik voelde nog de drive om in de cockpit te zitten.
André Van Halewyck
Uitgever

Johan Anthierens was de bekendste auteur, maar ook Tom Lanoye, Stefan Hertmans, Luc Huyse, Brigitte Raskin en Hugo Gijsels publiceerden bij de uitgeverij. In 1985 werd de uitgeverij waar het altijd wel financieel rommelde overgenomen door het Nederlandse Meulenhoff. In 1994 was het gedaan met Kritak.

Tot nu dus. Vijfentwintig jaar later maakt Kritak een comeback als linkse imprint van Lannoo: 'Progressief, maar niet dogmatisch, strijdend maar niet fanatiek.'

Eigengereid

Kritak wil een 'pakjesdrager' worden van progressieve ideeën en ontwikkelingen. 'Ik wil opnieuw boeken uitgeven met een grensverleggende of controversiële inhoud, met een neus voor actualiteit en gevoel voor waardevolle thema’s', schrijft Van Halewyck.

Het gaat om werk van auteurs met een eigengereide visie, vooral op het terrein van de (literaire) kritische non-fictie. 'De boeken zullen journalistiek en kwalitatief zijn. Ze zullen niet vrijblijvend zijn en reflecteren op politieke, maatschappelijke en culturele aspecten', luidt het. 

Midden november verschijnt de eerste titel van de herboren uitgeverij: 'Ik zal niet haten' van de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish. Later volgen boeken van Rik Coolsaet en Luc Huyse. Kritak wil een 20-tal titels per jaar uitgeven.

André Van Halewyck keert dus op zijn 68ste terug naar het boekenvak. In 2015 verkocht hij zijn uitgeverij aan Pelckmans. Daar worden zijn boeken uitgegeven onder de imprint 'Van Halewyck'. De gepensioneerde uitgever bleef een tijdje aan boord als extern adviseur, maar dat contract was afgelopen. 'Ik voelde nog de drive om in de cockpit te zitten, en niet in een verkeerstoren. Nu zit ik opnieuw in een klein vliegtuigje', aldus de uitgever.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud