Wraak op alle mannen

Cassandra, genuanceerd gespeeld door Carey Mulligan. ©rv

We leven nog altijd in een mannenwereld. Na een traumatiserende ervaring wil het hoofdpersonage uit de satirische thriller ‘Promising Young Woman’ de rekening vereffenen. De vraag is of ze zo niet ook zichzelf vernietigt.

Ooit was Cassandra een ‘veelbelovende jonge vrouw’. Ze studeerde geneeskunde en iedereen voorspelde haar een prachtige toekomst. Tot ze iets traumatisch meemaakte en het over een andere boeg gooide. Zo komt het dat ze op haar dertigste een onbeduidende job in een koffiebar heeft en nog altijd bij haar ouders woont.

Het enige wat Cassandra een beetje genoegdoening schenkt, is een vreemde nachtelijke gewoonte. Ze trekt naar een nachtclub, doet alsof ze stomdronken is en wacht tot een zelfverklaarde gentleman voorstelt haar naar huis te brengen. Dat komt er doorgaans op neer dat die kerel haar meeneemt naar zijn eigen appartement, om te profiteren van haar beschonken toestand. En dat is precies waar Cassandra op wacht.

De film schakelt constant van toonaard, en dat gaat niet altijd even vlot.

‘Promising Young Woman’, met Carey Mulligan in de hoofdrol, is een wraakthriller met een donker gevoel voor humor. Dat wordt meteen duidelijk in de eerste scène: close-ups van mannenlijven die in slow motion op de dansvloer kronkelen. En als Cassandra na een confrontatie met een verwerpelijke ‘redder’ op straat wandelt, duurt het even voor je doorhebt dat de rode vlekken op haar been en arm geen bloed zijn maar ketchup.

De regisseur, de Britse Emerald Fennell, was eerder de showrunner van het tweede seizoen van ‘Killing Eve’. De mix van vlotte dialogen, snoepkleuren, popsongs en gestileerde kadrering zie je ook in haar bijtende bioscoopdebuut terug. Het grote verschil met de tv-serie is dat Fennell, die het scenario van ‘Promising Young Woman’ schreef en even te zien is in een make-uptutorial over ‘blow job lips’, ook sociale commentaar geeft.

Fennell richt haar vizier op een specifiek seksueel roofdier, een soort die ondanks #MeToo en de bewustwording van die beweging nog vaak buiten schot blijft. Het gaat om de ‘goeie gast’, de voorbeeldige burger met zo’n smetteloze reputatie dat niemand hem in staat acht tot seksuele wanpraktijken, waardoor de schuldvraag verschuift van dader naar slachtoffer. Denk aan de hoorzittingen over de voorgedragen Amerikaanse opperrechter Brett Kavanaugh, die werd beschuldigd van aanranding van een vrouwelijke professor.

Het is ook geen toeval dat het hoofdpersonage Cassandra heet, naar de vrouw uit de Griekse mythologie die door Apollo werd vervloekt omdat ze weigerde met hem naar bed te gaan. Haar straf: ze kon de toekomst voorspellen, maar werd door niemand geloofd.

Jongleeract

In ‘Promising Young Woman’ draait alles rond reputatie, perceptie, manipulatie en verwachtingen. Cassandra’s slachtoffers zijn stuk voor stuk hypocrieten die wellicht vinden dat ze moreel onberispelijk zijn. Hetzelfde geldt voor de vrouwen die medeplichtig zijn door hun stilzwijgen.

Maar je kan je niet van de indruk ontdoen dat het hoofdpersonage ook nooit echt is wie ze beweert te zijn, en niet alleen als ze snoodaards in de val wil lokken. Ze verschuilt zich achter een emotioneel pantser en is niet meer in staat iemand echt te vertrouwen. Als ze dan de sympathieke Ryan - prima gespeeld door de Amerikaanse komiek Bo Burnham - ontmoet, zit ze met een probleem.

Van donkere satire naar bitter drama over speelse romance naar intense wraakthriller en weer terug, ‘Promising Young Woman’ schakelt constant van toonaard. Die jongleeract lukt Fennell niet altijd even vlot, maar met Mulligan heeft ze een verbluffende hoofdactrice aan boord die de trein op de sporen houdt. Haar genuanceerde en gelaagde vertolking, goed voor een Oscarnominatie, is ook met voorsprong de grootste troef van dit dappere debuut. Hou er wel rekening mee dat de film nog een plotwending uit zijn mouw schudt die niet noodzakelijk gelukkig maakt.

‘Promising Young Woman’ speelt vanaf woensdag in de bioscoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud