Advertentie

Record voor allereerste Suske en Wiske

Rikki en Wiske, ook van de hand van Willy Vandersteen, is de voorloper van Suske en Wiske. ©rv

'De avonturen van Rikki en Wiske', het allereerste Suske en Wiske-stripalbum uit 1946, is zondag voor ruim 9.000 euro geveild bij het online veilingplatform Catawiki. Het was een Belgische verzamelaar die het album kocht.

Niet eerder werd zoveel geld voor deze strip betaald, meldt Catawiki. Het oude record uit 2015 stond op 4.000 euro.

In 1946 kon je het album van Rikki en Wiske kopen voor 36 Belgische frank, dat is minder dan 1 euro. Inmiddels zijn veel stripboeken een geliefd en gewild verzamelaarsitem. .

Jacques Pels is stripexpert bij Catawiki en was betrokken bij de taxatie van het stripalbum. 'Van deze editie zijn er in 1946 slechts 7.000 gedrukt, het is daardoor heel moeilijk om het album in goede staat te vinden. In 2015 werd dit eerste stripalbum ook geveild, toen werd er 4.000 euro voor betaald.'

Absolute topstaat

Pels wijt die verdubbeling in drie jaar tijd aan de kwaliteit van het album, het bevindt zich in een absolute topstaat. 'Bij het eerste album werd de cover gedrukt op stevig, niet soepel karton. Bij het lezen en openen van het album werd die cover makkelijk in het midden 'gekraakt'. De meeste albums hebben dan ook deze typische verticale kreuk in het midden. Dit album heeft dat niet, en is daardoor in uitzonderlijke conditie.'

Na dit eerste album besloot tekenaar Willy Vandersteen om het personage Rikki te vervangen door Suske. De reden was dat Rikki bij nader inzien te veel leek op Kuifje. Het eerste stripverhaal van Rikki en Wiske gaat over een revolutionaire tank die snel een einde aan oorlogen kan maken. De tank werkt op afgeroomde melk. De plannen voor de tank worden echter gestolen en daar gaan Rikki en Wiske achteraan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud