Saskia De Coster wordt 'huisschrijver' KU Leuven

Schrijfster Saskia De Coster gaat hardlopen in opdracht van de KULeuven. ©bob van mol/ID

Saskia De Coster is de eerste 'writer-in-residence' van de KU Leuven. 'Ik wil de grenzen tussen kunst en wetenschap aftasten.'

Als huisschrijver zal Saskia De Coster (44) volgend academiejaar gastlezingen geven, verhalen en teksten schrijven en het vak creatief schrijven doceren. Het vak maakt deel uit van de masteropleidingen westerse literatuur, culturele studies en taal- en letterkunde, maar staat ook open voor studenten van andere opleidingen. Op basis van een motivatiebrief worden twintig studenten geselecteerd, die een semester met de auteur aan de slag gaan.

De Coster studeerde Germaanse talen en literatuurwetenschappen in Leuven. 'Ik miste net dat in mijn opleiding: het creatieve aspect van taal en de mogelijkheid om meer over het schrijfmetier te leren. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe studenten vandaag met taal omgaan, hoe hun leefwereld eruitziet en hoe ik mezelf daartoe verhoud. En omdat ik het belangrijk vind dat kunst en wetenschap samenkomen, wil ik van de gelegenheid gebruikmaken die grenzen af te tasten.'

De schrijfster zet haar schouders ook onder een opmerkelijk onderzoeksproject. Als fervent hardloopster stelde ze vast dat sporten haar helpt bij het creatieve proces. Onderzoekers en studenten van verschillende faculteiten zullen zich samen met De Coster over het verband tussen creativiteit en hardlopen buigen.

Hardlopen

Saskia De Coster schreef verschillende romans, waaronder 'Eeuwige roem' (2006), 'Wij en ik' (2013) en 'Nachtouders' (2019). Op 22 juni is ze als enige Belgische auteur genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Ze werkte ook samen met beeldende kunstenaars als Rinus Vandevelde, en heeft projecten opgezet met theatermakers en muzikanten. 'Als universiteit willen we de harmonie tussen kunst en wetenschap bewust stimuleren. Saskia De Coster kan op dat vlak een inspirerend voorbeeld zijn voor onze studenten en medewerkers', zegt KU Leuven-vicerector Bart Raymaekers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud