Advertentie
Advertentie

Singel haalt beeld Jan Fabre van dak

'De man die de wolken meet' stond jarenlang op het dak van de Singel.

Het beeld 'De man die de wolken meet' is weg uit deSingel. 'Vanwege de klachten tegen Jan Fabre was dit beeld niet op zijn plaats op een kunstschool', zegt directeur Hendrik Storme vrijdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

'De man die de wolken meet' stond als een kroon op deSingel in Antwerpen. Maar tijdens renovatiewerken aan de gevel in maart is het beeld van het dak verwijderd.

Daar heeft deSingel zelf nooit ruchtbaarheid aan gegeven. 'Een beeld van een kunstenaar die zichzelf in the picture zet, sluit minder aan bij onze ge­actualiseerde visie op ons beeldenpark', verklaart directeur Hendrik Storme nu.

De kunstenaar, die zichzelf met dit kunstwerk verheerlijkt, kwam bovendien in opspraak. In 2018 beschuldigden twintig (ex-)medewerkers en ­stagiairs Fabre van seksisme, machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. 'In onze ­gebouwen wordt ook aan kunstonderwijs gedaan. Kunststudenten geven hier het beste van ­zichzelf en stellen zich soms ­letterlijk bloot. De klachten ­tegen Fabre sterken ons in de overtuiging dat dat beeld hier niet op zijn plaats staat.'  

In juni van dit jaar besliste het Antwerps ­arbeidsauditoraat om Fabre te vervolgen. De zaak wordt op 21 september ingeleid voor de correctionele rechtbank van Antwerpen.

Het beeld stond sinds 1999 op het dak van deSingel. Ook het Gentse SMAK kreeg toen een exemplaar van Fabre, die er zijn twee belangrijkste partners mee wilde bedanken.

Het SMAK is niet van plan zijn exemplaar weg te halen. 'Ik ben tegen het verwijderen van beelden', zegt directeur Philippe Van Cauteren nog in De Standaard. 'Een monument weghalen is het debat doodmaken. Later dit jaar zullen we het beeld van Fabre van ons dak halen. We zullen het niet wegstoppen in het depot, maar centraal plaatsen in een museumruimte. Daarrond zullen we ontmoetingen en debatten organiseren over grensoverschrijdend gedrag in de kunst. Daarna zetten we het beeld terug op het dak.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud