Advertentie
Advertentie

Sociale media kleuren oranje voor event- en cultuursector

Een oranje kruis als symbool voor het uitdovend geluid in de eventsector.

Artiesten en medewerkers uit de cultuur- en eventsector pasten maandag op Facebook en Instagram in groten getale hun profielfoto aan met een oranje Sound Of Silence-kruis. Hun boodschap aan de politiek: ‘Het geluid dooft uit.’

De actie werd maandagmiddag symbolisch om vijf na twaalf gelanceerd en bereikte in de vooravond meer dan 150.000 mensen op sociale media. Bekende artiesten als zangeres Natalia, dj Charlotte de Witte en sopraan Astrid Stockman kleurden hun profielfoto oranje.

Sound of Silence is een initiatief van acht toeleveranciers uit de audiovisuele sector. Ze vragen politieke aandacht voor de event- en cultuursector in ons land. Volgens de Belgian Event Federation zagen sinds het begin van de lockdown in maart zo’n 3.000 bedrijven uit de evenementenwereld hun inkomsten met 90 procent dalen. Door de coronacrisis zijn de jobs van tienduizenden mensen in gevaar.

De eventsector voelt zich het zwarte schaap van het coronabeleid.

De eventsector voelt zich in de steek gelaten, hoewel bedrijven en organisatoren goed waren voorbereid met veiligheidsprotocollen om vanaf juli opnieuw aan de slag te gaan. De verstrenging van de coronamaatregelen sinds de opflakkering van het virus leidde tot nieuwe annulaties van evenementen. ‘Na maanden onzekerheid en zeker nu verschillende andere sectoren weer aan de slag zijn is de maat vol’, zegt Lieven Tacq van Creative Rental Solutions, een van de acht initiatiefnemers. ‘Nog altijd is er geen enkel perspectief. Er gaat veel knowhow verloren, bedrijven gaan overkop en onze sector stevent af op een stille dood.’

De eventsector voelt zich het zwarte schaap, 'terwijl onze expertise, bijvoorbeeld met crowdmanagement, net erger kan voorkomen’, zegt Tacq, verwijzend naar de gebeurtenissen van afgelopen weekend in Blankenberge. Daar brak op een overvol strand een grote vechtpartij uit tussen weerspannige strandgangers en de politie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud