Steunpakket van 8,4 miljoen voor cultuur in Brussel

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel. ©Saskia Vanderstichele

De Brusselse regering maakt 8,4 miljoen euro vrij om de cultuursector in de hoofdstad te ondersteunen. Er komt een steunfonds voor cultuurwerkers.

Brusselse cultuurwerkers die inkomensverlies lijden door de coronacrisis en geen toegang hebben tot tijdelijke werkloosheid, kunnen tot 1.500 euro steun krijgen uit een steunfonds, waarin 5 miljoen euro zit.

Veel cultuurwerkers zitten in een zeer precaire situatie. Niet alleen kunnen ze geen prestaties uitoefenen, ze hebben ook alleen onder beperkte voorwaarden recht op tijdelijke werkloosheid. De prestaties worden in het beste geval uitgesteld en in het slechtste geannuleerd, wat leidt tot groot loonverlies.

2.000
Eenmalige steun
Voor culturele en creatieve organisaties in Brussel is in een eenmalige steun van 2.000 euro voorzien.

De steun maakt deel uit van het pakket van 8,4 miljoen dat de Brusselse regering en de Vlaamse en Franse Gemeenschapscommissie VGC en de Franstalige Cocof hebben goedgekeurd om de Brusselse culturele en creatieve sector te ondersteunen.

Voor organisaties is in een eenmalige premie van 2.000 euro voorzien. Die is bestemd voor alle getroffen Brusselse culturele en creatieve organisaties, zowel in de profit- als in de non-profitsector.

'Het coronavirus heeft een abrupt einde gemaakt aan de bloei die het Brussels cultuurleven de jongste jaren heeft gekend', zegt Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD). 'Met deze maatregelen willen we vermijden dat de groei na de Covid-19-crisis stilvalt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud