Theaterregisseur Milo Rau krijgt eredoctoraat UGent

Milo Rau is artistiek leider bij het Gentse theatergezelschap NTGent.

De Zwitserse theaterbaas van NTGent durft vastgeroeste zekerheden loslaten, zegt de Gentse universiteit.

Het eredoctoraat voor Milo Rau (42) komt er op voorspraak van rector Rik Van de Walle. 'Zijn werk mag dan vaak als controversieel beschouwd worden, Milo Rau streeft meer na dan dat. Hij zet zijn publiek aan buiten de gebaande paden te treden en vastgeroeste zekerheden los te laten, en probeert over uiteenlopende en universele thema’s een maatschappelijk debat los te weken en ruimte voor verandering te creëren', zegt Van de Walle.

De Gentse rector was erg onder de indruk van het stuk 'La reprise', een intens toneelstuk in zijn regie over een homomoord in Luik. 'Vanaf dat stuk was ik ervan overtuigd dat we hem ooit een eredoctoraat moesten geven. Iedereen die ik erover aansprak, was dat idee genegen en dus ging het een pak sneller dan verwacht.'

Kritische houding

Rau is 'een cultuurmaker van wereldklasse die handelt vanuit een breeddenkendheid die overeenstemt met het fundament van onze universiteit dat alle opvattingen gelijkwaardig zijn en het onderzoeken en in vraag stellen waard zijn. Hij stelt alles in vraag in het domein van de cultuur, dat ons als universiteit aanbelangt', zegt Van de Walle.

Rau zal op 20 maart op de uitreiking van zijn eredoctoraat aanwezig zijn via een videoboodschap. Hij is dan in Brazilië voor zijn bewerking van de tragedie Antigone van de Oudgriekse dichter Sophocles.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud