Vader van Asterix en Obelix overleden

Albert Uderzo in maart 2015 in Parijs. Hij was al een tijdje ziek. ©Photo News

Albert Uderzo, een van de geestelijke vaders van Asterix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij ontwikkelde de stripreeks samen met scenarioschrijver René Goscinny, die in 1977 overleed.

Sinds Uderzo met Goscinny meer dan een halve eeuw geleden het eerste album van de avonturen van Asterix en Obelix uitbracht, zijn er wereldwijd miljoenen exemplaren van verkocht. De strips zijn vertaald in meer dan honderd talen en dialecten.

Asterix werd ​​een fenomeen. Meer dan tien Asterix-films zijn uitgebracht. In 1989 werd een themapark in de buurt van Parijs geopend. En op basis van de stripfiguren zijn honderden handelsproducten ontworpen.

Albert Uderzo in maart 2015 in Parijs. Hij was al een tijdje ziek. ©Photo News

Uderzo werd in 1927 geboren als zoon van Italiaanse immigranten in de buurt van Reims. Eind jaren veertig was hij, ondanks zijn kleurenblindheid, een van de succesvolste tekenaars van zijn generatie. In 1951 ontmoette Uderzo de getalenteerde schrijver Goscinny.

Samen produceerden ze verschillende stripseries, maar het grootste succes begon in 1959 met Asterix. In 1977, het jaar dat Goscinny op 51-jarige leeftijd overleed, had het duo al meer dan 20 albums uitgebracht. Uderzo zette de serie alleen voort als tekenaar en tekstschrijver. Zijn eerste eigen verhaal, 'De broedertwist', verscheen in 1980.

Vanaf 2009 trok hij zich steeds meer terug als tekenaar. Twee jaar later droeg hij de scepter over aan jongere collega's. De eerste Asterix van Jean-Yves Ferri en Didier Conrad verscheen in 2013.

'Albert Uderzo stierf in zijn slaap in zijn huis in Neuilly door een hartaanval die geen verband hield met het coronavirus. Hij was al wekenlang erg moe', zei zijn schoonzoon Bernard de Choisy aan het persbureau AFP.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud