Vier Vlamingen op longlist Libris

Lize Spit. ©©Philippe MATSAS/Leemage

De jury van de Libris Literatuur Prijs heeft de longlist met de 18 kandidaten voor de prestigieuze literatuurprijs in 2021 bekendgemaakt. Onder hen zijn vier Vlamingen.

De Libris Literatuur Prijs wordt elk jaar toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar ontvangt 50.000 euro. Op de lijst van 18 schrijvers staan vier Vlamingen. Het gaat om Stefan Hertmans met zijn roman 'De opgang', Erwin Mortier met 'De onbevlekte', Lize Spit met 'Ik ben er niet' en Sien Volders met 'Oogst'.

Het is tien jaar geleden dat de Libris nog eens een Vlaamse laureaat kende.

Ze binden de strijd aan met 14 Nederlanders, onder wie Jeroen Brouwers met 'Cliënt E. Busken', Arnon Grunberg met 'Bezette gebieden', Thomas Heerma van Voss met 'Condities', Herman Koch met 'Finse dagen' en Marieke Lucas Rijneveld met 'Mijn lieve gunsteling'.

De kandidatenlijst is opvallend jong en vrouwelijk. Op 1 maart wordt de shortlist bekendgemaakt met de zes overgebleven kanshebbers. Op 11 mei kennen we de winnaar.

Vorig jaar ging de onderscheiding naar 'Uit het leven van een hond' van Sander Kollaard. Het is tien jaar geleden dat de Libris nog eens een Vlaamse laureaat kende. Yves Petry won in 2011 met 'De maagd Marino'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud