'Wetenschappelijk bewijs echtheid Toporovski-werken'

Catherine de Zegher blijft voorlopig geschorst als directeur van het MSK in Gent. ©BELGA

Er is wetenschappelijk bewijs voor 12 van de 24 werken van de gecontesteerde Toporovski-collectie die vorig jaar in het MSK in Gent hing. Dat zegt de geschorste museumdirectrice Catherine de Zegher.

Het gaat volgens Catherine de Zegher om materiaal-technisch bewijsmateriaal, gebaseerd op laboratoriumonderzoek in de meest gespecialiseerde wetenschappelijke onderzoekslabo's in Russische avant-gardekunst. 'In totaal werden 12 van de 24 werken getest en geanalyseerd en alle zijn bevestigd en geplaatst in het tijdperk dat aan hen is toegeschreven, en dit door het wetenschappelijk bewijs van de echtheid door de ouderdom van de materialen en de datering van hun gebruik', aldus de geschorste museumdirectrice woensdag op een persconferentie waarop ook verzamelaar Igor Toporovski aanwezig was. De eigenaar van de gecontesteerde werken beloofde op een later tijdstip met de bewijzen voor de dag te komen.

In maart van dit jaar werd Catherine de Zegher door het Autonoom Gemeentebedrijf Kunsten en Design van de stad Gent geschorst nadat er twijfel was gerezen over de echtheid van Russische avant-gardewerken uit de collectie van Igor Toporovski. De directrice werd slecht bestuur verweten: ze zou de authenticiteit van de werken onvoldoende hebben onderzocht. Volgens de Zegher bewijst het laboratoriumonderzoek dat ze juist zat. 'Het gaat om een gedegen en onafhankelijke manier van werken', beweert ze.

De timing van haar persconferentie is niet toevallig. Vorige week spraken 63 nationale en internationale kunstprofessionals in een open brief hun steun uit voor de Zegher. Ze vinden dat de museumdirectrice nu wel lang genoeg geschorst is. Ze hekelden de stilstand in het onderzoek, vooral naar de echtheid van de werken.

Gerechtsdeurwaarders

De persconferentie van Catherine de Zegher startte met een opmerkelijk incident. Twee gerechtsdeurwaarders kwamen net voor de start met een eenzijdig verzoekschrift van vijf kunstexperts en kunsthandelaars. De deurwaarders moesten alles wat er op de persconferentie gezegd wordt, vastleggen, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per inbreuk. Er loopt namelijk een strafonderzoek over de Toporovski-collectie.

Het eenzijdig verzoekschrift werd onder meer ingediend door de kunsthandelaars James Butterwick en Ingrid Hutton. Ze waren bij de tien ondertekenaars van de open brief over de vermeende valsheid van de avant-gardekunst die de zaak in februari aan het rollen bracht.

Eén nacht ijs

'Het betrof een louter bewarende maatregel', zeggen Geert Lenssens en Niels Van Campenhout, de advocaten van de kunsthandelaars. 'Zij menen momenteel als 'klokkenluider' slachtoffer te zijn van een georganiseerde vorm van 'bashing', terwijl zij bij al hun initiatieven niet alleen hun gespecialiseerde expertise en die van hun collega's inschakelden, maar ook niet over één nacht ijs gingen. Zij hebben op basis van concreet cultuurhistorisch onderzoek gefundeerde twijfels geuit over de authenticiteit van de werken op basis van stijlkenmerken, anomalieën en herkomst en zij staan daarin niet alleen. Zij vinden dat zowel de kunstwereld als het publiek recht hebben op de waarheid.' 

 De advocaten betreuren naar eigen zeggen dat de Zegher en Igor Toporovski in het MSK-dossier, 'midden in een lopend gerechtelijk strafonderzoek naar de authenticiteit van de in MSK tentoongestelde werken van Russische Modernisten zoals Kandinsky en Malevich, gezamenlijk een persconferentie organiseren en ze menen dat dit niet getuigt van respect voor het gerecht.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect