Architecten woedend op ambtenaar die ‘zwart' gebouw laat overschilderen

Het appartementsblok in het centrum van Bergen vóór (boven) en na (beneden) de ingreep van een Waalse ambtenaar. ©RV DOC

Wat bezielde een Waalse ambtenaar om een nieuw woningcomplex in Bergen te laten overschilderen omdat de kleur van de buitenmuren hem niet aanstond? Die vraag houdt de Europese cultuurhoofdstad én de hele architectenwereld bezig.

Een prestigieuze nieuwbouw in hartje Bergen is de inzet van een conflict tussen de architecten en het Waals gewest. ‘I Love Mons’ - onder die naam prijst de Antwerpse vastgoedontwikkelaar I Love Life het appartementsgebouw aan op zijn website - telt meer dan honderd appartementen, een ruime binnentuin en kantoorruimte. Het complex ligt niet toevallig in het historisch centrum van Bergen. Het stadsbestuur schreef de opdracht tien jaar geleden uit met oog op de titel van Europese cultuurhoofdstad. Het knappe gebouw met zijn drie vleugels ligt op wandelafstand van het Mundaneum, de concertzaal Arsonic en een handvol andere culturele gebouwen die erbij zijn gekomen om het centrum een nieuw, jong en hip elan te verschaffen. ‘Als we met cultuur de middenklasse naar het centrum willen halen, moeten we ook in aangepaste huisvesting voorzien’, luidde de redenering in 2005.

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat één gefrustreerde ambtenaar zomaar kan beslissen: dit is mooi en dit is lelijk?
architect olivier bourez

Het bureau Matador won de wedstrijd. Verrassend was dat niet. De twee stichters zijn geboren Montois. Het bureau was ook al verantwoordelijk voor andere projecten in de Henegouwse provinciehoofdstad, zoals de renovatie van Les Abattoirs, het Maison Folie of het designcentrum. De architecten liggen overhoop met het Waals Gewest, en specifiek met één ambtenaar. De man viel zo zwaar over de kleur van de buitenmuren dat hij die vlak voor het bouwverlof liet overschilderen. Te donker, vond hij. De technische fiche sprak van donkerbruine of grijze stenen. Uiteindelijk viel de keuze op een donkerbruine gevelsteen van Desimpel in Kortrijk. Dat was niet naar de zin van de ambtenaar, die in een eerdere fase niet bij het overleg was betrokken. Hij vond de steen te zwart. Matador liet twee tegenexpertises uitvoeren die concludeerden dat het wel degelijk om een bruine steen ging. Daar had de ambtenaar geen oren naar. Zonder medeweten van de architecten kreeg de voorgevel een lichtere kleur en werden bepaalde delen wit geverfd.

Buiten proportie

Architect Olivier Bourez reageert verbolgen op het eigengereide optreden van de man. ‘Hoe is het in godsnaam mogelijk dat één gefrustreerde ambtenaar zomaar kan beslissen: dit is mooi en dit is lelijk? De macht die de Waalse administratie zichzelf toeëigent als partner bij bouwprojecten is totaal buiten proportie. In Vlaanderen gebeuren de procedures veel objectiever.’

Het architectenbureau heeft een boze brief gestuurd naar de Bergense burgemeester Elio Di Rupo (PS) en de Waalse minister van Openbare Werken Carlo Di Antonio (cdH). In het schrijven, dat De Tijd kon inkijken, vragen Bourez en zijn collega Marc Mawet om de ingrepen aan hun gebouw ongedaan te maken: ‘Het is een van de roepingen van onze democratie om de burger te beschermen tegen elke totalitaire of arbitraire drift’, luidt het. Matador krijgt de volle steun van de architectuurwereld. De brief werd al door meer dan 1.800 mensen ondertekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud