Belgisch eco-architect wint prijs voor 'nieuw Mosoel'

Het ontwerp voor de woonbruggen over de Tigris in Mosoel van de Belgische architect Vincent Callebaut. ©Vincent Callebaut Architectures

De Belg Vincent Callebaut heeft een Iraakse architectuurprijs Rifat Chadirji Prize gewonnen met een futuristisch ontwerp voor vijf woonbruggen over de Tigris in de verwoeste stad Mosoel.

De organisatie van de Iraakse prijs riep dit jaar op om ideeën te leveren om de bevrijde regio van Mosoel opnieuw op te bouwen. Daartoe bedacht de Belgische architect het project Five Farming Bridges, vijf bruggen die worden geprint met 3-D-printers. Die printers, die als spinnen boven de Tigris hangen, worden gevoed met het puin dat drones uit de verwoeste stad aanbrengen. Dat bericht De Standaard op zijn website.

De bouwmaterialen, die spinvormige 3D-printers gebruiken, worden door drones aangevoerd uit het puin van Mosoel. ©Vincent Callebaut Architectures

Behalve 55.000 woningen voorziet de ontwerper op de bruggen ook veel parken en stadsboerderijen. Die worden bevloeid door Tigris als natuurlijk irrigatiesysteem en moeten de voedselschaarste in de stad aanpakken. De bruggen hebben de vorm van de Muqarna, een vorm in de islamitische architectuur die lijkt op een honingraad.

Wederopbouw

Het is niet de bedoeling dat het plan ooit effectief gerealiseerd wordt, wel dat het bewustwording creëert rond het Iraakse huisvestingsprobleem en de wederopbouw

©Vincent Callebaut Architectures

Na een belegering van negen maanden kon het Irakese leger in juli met de steun van een internationale coalitie de IS-milities verjagen uit Mosoel. Ze troffen een stad aan die voor meer dan de helft was weggevaagd, waaronder duizenden huizen en sociale voorzieningen. Ook de twaalfde-eeuwse Al-Nuri-moskee met haar schuine minaret werd verwoest. Vooral het westelijke deel van de stad die door de rivier de Tigris in twee wordt gesneden, is na negen maanden bombardementen zwaar gehavend. De straten en pleinen liggen nog vol explosieven. 

Utopist

De 40-jarige architect, die in La Louvrière geborden werd en vandaag een eigen bureau runt in Parijs, laat zich wel meer opmerken met hooggegrepen, futuristische projecten die vaak de tekentafel niet ontgroeien. Dat levert hem steevast het label 'eco-utopist' op.

De eerste groene wolkenkrabber van Vincent Callebaut, in Tapei (Taiwan), is bijna klaar. ©EPA

De projecten zijn een pleidooi voor een nieuwe visie op stadsontwikkling, waarbij verschillende functies zoals wonen en werken, maar ook industrie en voedselvoorziening met elkaar verweven zijn. En vooral: samengebald zijn tot veel compactere steden, met veel multifunctionele woontorens.   

'Een slimme stad voert niet langer voedsel in', vertelde hij ooit in een gesprek met De Tijd. 'We zullen alles kweken in parken en op balkons en daken. Iedereen wordt locavoor. Voedsel zal niet meer moeten worden aangeleverd via vliegtuigen of voertuigen. Grote supermarkten aan de rand van de stad zullen verdwijnen.'

Taiwan

Ondanks de kritiek dat hij vooral een papieren architect zou zijn, haalde Callebaut intussen toch zijn eerste grote bouwproject volgens die filosofie binnen. De eerste 'groene wolkenkrabber' wordt momenteel gebouwd in Taipei (Taiwan) in het project Agora Garden. Dat haalde het van toparchitecten als Norman Foster en Zaha Hadid. Eind 2019 moet hij klaar zijn. Andere  projecten zijn in aanbouw in in Caïro en China.

Ook voor een nieuw gebouwen op de site van Turn & Taxis maakt Vincent Callebaut een ontwerp. ©Vincent Callebaut Architectures, Paris

Ook in Brussel, Luxemburg, Genève en Madrid werkt hij aan concrete projecten. Zo herontwierp hij, in opdracht van een private ontwikkelaar, een historisch gebouw aan het Brusselse Rogierplein. Het nieuwe 'Botanical Center Bloom' zou een plantengevel en dubbele beglazing voor isolatie krijgen. Ook voor een nieuw gebouw op de site van Turn & Taxis maakt Vincent Callebaut een ontwerp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud