Belgische kunstenaar ontwerpt zwarte torenspits voor Notre-Dame

Een maquette van de 'zwarter dan zwart'-torenspits van Frederik De Wilde. ©Frederik De Wilde

Frederik De Wilde heeft een ontwerp klaar van een 'zwarter dan zwarte torenspits' voor de architectuurwedstrijd van de Notre-Dame in Parijs. De toren van de kathedraal brandde vorige week af.

'Met de zwarter dan zwarte toren verwijzen we naar de brand, naar de klimaatproblematiek en naar de reputatie van Parijs als lichtstad', zo licht Frederik De Wilde (44) zijn ontwerp toe.

De Brusselse kunstenaar, die de grenzen tussen kunst, technologie en wetenschap verkent en onder meer samenwerkt met de NASA om een soort zwart te ontwikkelen dat zwarter is dan het zwart dat wij kennen, heeft een nieuw ontwerp klaar voor de door brand geteisterde kathedraal van Notre-Dame in Parijs.

Mijn ontwerp zweeft tussen aan- en afwezigheid en daagt onze perceptie uit.
Frederik De Wilde
Kunstenaar

'De zwarter dan zwarte torenspits die als een feniks oprijst uit de as van de Notre-Dame, toont een spoor van zijn drama. Het verlies wordt zichtbaar gemaakt in het donkerste materiaal dat er bestaat', zegt de kunstenaar. 'De ultrazwarte torenspits gemaakt door middel van nanotechnologie is een 21ste-eeuwse bijdrage op het gebied van kunst, wetenschap en technologie. Het ontwerp zweeft tussen aan- en afwezigheid en daagt onze perceptie uit.'

Zijn inspiratie is afkomstig van de Franse kunstenaar Yves Klein, zegt De Wilde. 'Klein zei: 'Alleen wanneer een kunstenaar de moed heeft om op te lossen in de lege ruimte, in de Leegte, zal hij echt iets nieuws, essentieels, maar toch ondogmatisch en potentieel zinvols kunnen creëren voor iedereen.''

Delvoye en Foster

Vorige week had een andere Belgische kunstenaar, Wim Delvoye, al gemeld dat hij deelneemt aan de internationale architectuurwedstrijd voor de heropbouw van de Notre-Dame in Parijs. Hij ontwerpt ook torens en gebouwen in de typisch gotische stijl. Ook het architectenbureau van Norman Foster doet een gooi naar de opdracht.

De toren van de kathedraal - het werk van de 19de-eeuwse architect Eugène Viollet-le-Duc - brak op 15 april 's avonds af door een zware brand. De Franse premier Edouard Philippe kondigde twee dagen later aan dat Frankrijk een wedstrijd zou organiseren om te beslissen of en hoe de toren van de Notre-Dame vervangen zal worden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud