Grote onbekende ruimte in piramide van Cheops ontdekt

De piramide van Cheops is een van de belangrijkste toeristische attracties van Egypte. ©AFP

Met de hulp van kosmische stralen hebben wetenschappers een minstens 30 meter lange ruimte in de grootste van de drie piramides in Gizeh ontdekt.

Het resultaat betekent een doorbraak om de interne structuur van de piramide van Cheops beter te begrijpen, schrijven de onderzoekers in een verslag dat door het vakblad Nature donderdag werd gepubliceerd. 'We weten niet wat de bedoeling van deze holle ruimte is', zei Mehdi Tayoubi van het internationaal wetenschappelijk team. 'Daarom willen we ook niet van een kamer spreken.' Maar de omvang van de ontdekte ruimte is groot.

Drie teams van verschillende instituten en universiteiten uit Frankrijk en Japan onderzochten gedurende twee jaar de 4.500 jaar oude piramide in Gizeh. Daarbij gebruikten de wetenschappers een scan met muonen, een nevenproduct van kosmische straling. Net zoals röntgenstralen bij het menselijk lichaam kunnen die elementaire deeltjes honderden meters steen doordringen, aldus de vorsers.

De vondst is het resultaat van twee jaar onderzoek.

De piramide van Cheops is de oudste en de grootste van de drie piramides van Gizeh en is een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid. De piramide is 139 meter hoog en 230 meter lang. Het bouwsel werd tijdens de regeerperiode van Cheops (2509 tot 2483 v. Chr.) opgericht en heeft nog steeds niet al zijn geheimen blootgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud